Ενώ έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και βιβλία για τη μητρότητα και πώς μπορεί να προετοιμαστεί ή τι να περιμένει μία γυναίκα, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το ρόλο του πατέρα στις νέες συνθήκες. Είναι βέβαιο ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα γιατί η γυναίκα αναλαμβάνει το θηλασμό, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και ένας πατέρας μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητος, αν ξέρει τι να κάνει.

Μην περιμένετε από τη μαμά να σας ζητήσει βοήθεια. Πάρτε την πρωτοβουλία και αλλάξτε την πάνα του μωρού μέσα στη νύχτα, ασχοληθείτε μαζί του ώστε να κάνει μπάνιο η μαμά και βάλτε τα άπλυτα ρούχα στο πλυντήριο. Δευτερευόντως, βγάλτε φωτογραφίες τη σύντροφό σας με το μωρό ώστε να έχει κι εκείνη τις αναμνήσεις της.

Μην παραπονιέστε αν κρατάτε το μωρό. Δεν είστε νταντά αλλά ο πατέρας του παιδιού. Δεν είναι πιο σημαντικό από όταν το κάνει η μαμά και δεν χρίζετε ειδικής μεταχείρισης επειδή κάνετε το καθήκον σας. Και σε καμία περίπτωση μην γίνεστε ανταγωνιστικός. Αν δυσκολεύεστε με τη φροντίδα του μωρού, βοηθήστε με τις δουλειές του σπιτιού. Όλα μετράνε.

Δώστε στη γυναίκα σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί, να πάει μία βόλτα ή να δει τις φίλες της. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία σας να μην ξεχνά ότι εκτός από μαμά, είναι και γυναίκα.