Ετοιμαστείτε να ζήσετε κι εσείς μια περίοδο μεταβατική με τη σύντροφό σας, να μοιραστείτε τα καθημερινά βάρη και να τη στηρίξετε ψυχολογικά στην περίοδο της λοχείας. Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι μια πραγματική πρόκληση για τη νέα μητέρα που έχει να αντιμετωπίσει από τη μία τις ορμονικές αλλαγές και από την άλλη τις αυξημένες ευθύνες και την κούραση που συνεπάγεται η φροντίδα ενός βρέφους. Ο ρόλος του συντρόφου σ’ αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να μπορέσει η νέα οικογένεια να βρει γρήγορα τους καθημερινούς της ρυθμούς και να προσαρμοστεί χωρίς εντάσεις στη νέα πραγματικότητα. Για να της δείξετε έμπρακτα πως είστε δίπλα της…  – Μην παραλείψετε να της κάνετε, σύμφωνα με το έθιμο, ένα καλό δώρο στο μαιευτήριο.
– Ξυπνήστε κι εσείς στις νυχτερινές «βάρδιες» για το τάισμα του μωρού. Μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα να το… θηλάσετε, μπορείτε όμως να φανείτε χρήσιμος στο άλλαγμα και το ρέψιμο ή να το απασχολήσετε μέχρι εκείνη να ετοιμαστεί για το θηλασμό. 
– Δείξτε όλη την καλή διάθεση να αναλάβετε κι εσείς το μερίδιο που σας αναλογεί στις υποχρεώσεις του μωρού και μάθετε να ταΐζετε το μωρό με το μπιμπερό, να το αλλάζετε, να το πλένετε, να το πηγαίνετε στον παιδίατρο.
– Ανεχτείτε τον εκνευρισμό και τα πιθανά ξεσπάσματα της συντρόφου σας τον πρώτο καιρό και μην ανησυχείτε αν ίσως δείχνει λυπημένη. Εάν, ωστόσο, διαπιστώσετε ότι η θλίψη της είναι έντονη ή διαρκεί περισσότερο από λίγες εβδομάδες, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο της ή να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο.  
– Σεβαστείτε την άρνησή της για σεξ, αν δεν μπορεί ή κι αν δεν θέλει – προτεραιότητά της είναι η φροντίδα του μωρού κι όχι η ερωτική πράξη. Ιδιαίτερα εάν θηλάζει είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζει πτώση της λίμπιντο και ξήρανση του κόλπου.