Όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε άρθρο του «Scientific American Mind», οι μπαμπάδες το 1965 αφιέρωναν κάτι λιγότερο από 3 ώρες την εβδομάδα στη φροντίδα των παιδιών τους. Μέχρι το 2000, η τιμή αυτή έφτασε τις 6,5 ώρες. Σήμερα, υπολογίζεται ότι οι μπαμπάδες ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών τους σχεδόν τις διπλάσιες ώρες, και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Και είναι πραγματικά ευοίωνο να βλέπει κανείς ότι η κοινωνία πλέον σιγά-σιγά αρχίζει να συνειδητοποιεί πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος του πατέρα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την πατρική φιγούρα στη ζωή τους, την επιρροή, την υποστήριξη και την αγάπη του. Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, εκφωνητής και μπλόγκερ Φρεντερίκ Γκουντάλ, εκτός από αυτές τις βασικές ανάγκες, τα παιδιά χρειάζονται και τα εξής 7 σημαντικά πράγματα από τους μπαμπάδες τους:    

1. Χρόνο

Όλοι μας ξέρουμε από πρώτο χέρι το ρητό «Ο χρόνος είναι χρήμα». Πρόκειται για ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο δυστυχώς δεν αναπληρώνεται ούτε ανανεώνεται. Όμως, υπάρχει πιο ωραίο πράγμα για έναν μπαμπά από μια βόλτα με τα παιδιά του. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται σύγκριση μεταξύ ποιότητας και ποσότητας. Κάθε φορά που ένας πατέρας αφιερώνει χρόνο στα παιδιά του πρόκειται για ποιοτικό χρόνο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι είναι η προτεραιότητά σας. Δείξτε τους πόσο πολύτιμα είναι για εσάς δίνοντάς τους το χρόνο που τους αξίζει. Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο, κάντε μια βόλτα στη θάλασσα, παίξτε ένα παιχνίδι, ακούστε λίγη μουσική. Προσπαθήστε να είστε διαθέσιμοι στις πιο σημαντικές στιγμές τους. Είναι βέβαιο ότι δεν θα μετανιώσετε ποτέ για το χρόνο που μοιραστήκατε μαζί τους, ενώ για εκείνα αυτές οι μοναδικές στιγμές μαζί σας θα είναι φυλαγμένες στο μυαλό τους σαν θησαυρός!

2. Σοφία

Ως ώριμοι ενήλικοι, είναι σίγουρο ότι θα έχετε πολλές σημαντικές εμπειρίες να διδάξετε στα παιδιά σας. Το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους θα τα βοηθήσει να αποφύγουν να επαναλάβουν τα δικά σας τουλάχιστον λάθη. Μην αποθαρρύνεστε κάθε φορά που δεν ακολουθούν τη συμβουλή σας. Καθώς θα μεγαλώνουν, είναι βέβαιο ότι θα ανακαλούν τα σοφά λόγια σας… ακόμα κι όταν τα ίδια γίνουν γονείς και συμβουλεύουν πλέον τα δικά τους παιδιά!

3. Καθοδήγηση

Τα παιδιά χρειάζονται τη συμβολή του μπαμπά τους στο ταξίδι της ζωής, που είναι γεμάτο προκλήσεις και κακοτοπιές. Ο κόσμος είναι γεμάτος από χιλιάδες καλά πράγματα, αλλά και από άλλα τόσα κακά. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τελευταία συνήθως είναι πιο εύκολο να μας επηρεάσουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο σημαντικό ένας πατέρας να ενσταλάξει τις αξίες και τις αρχές στα παιδιά του, να θέσει τις προσδοκίες και να τα κατευθύνει στο σωστό μονοπάτι. Ακόμα κι αν εκείνα κάποια στιγμή παραστρατήσουν κάνοντας «φθηνές» παρασκηνιακές επιλογές, δική σας δουλειά είναι να τα ξαναφέρετε πάλι στο προσκήνιο!         

4. Προτροπή

Τα λόγια σας έχουν δύναμη. Μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, την πίστη του και τη συναισθηματική του υγεία. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι άντρες δεν εκφράζουν ποτέ όλα αυτά που τα παιδιά τους έχουν ανάγκη να ακούσουν από τα δικά τους χείλη και μόνο. Να είστε λεκτικά γενναιόδωροι και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Ακόμα κι όταν αποτυγχάνουν, τους είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι εξακολουθείτε να πιστεύετε σ’ εκείνα και στις δυνατότητές τους. Μια κουβέντα σας όπως: «Με κάνεις πολύ περήφανο!», σημαίνει τόσα πολλά για ένα παιδί!   

5. Προστασία

Ο κόσμος μπορεί πολύ συχνά να γίνει το πιο αφιλόξενο μέρος, και τα παιδιά έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι ο μπαμπάς τους είναι η δική τους πηγή σιγουριάς και δύναμης. Προφυλάξτε τα από οτιδήποτε ενδέχεται να τα απειλήσει, μείνετε δίπλα τους και υπερασπιστείτε τα, και να είστε βέβαιοι ότι έτσι θα μάθουν να εμπιστεύονται και να απολαμβάνουν την ασφάλεια της ύπαρξής σας.

6. Υπομονή

Πρόκειται για μια αρετή που δεν είναι και τόσο εύκολο να διδαχθεί. Τα παιδιά έχουν ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο να «παίζουν» με την υπομονή μας. Μάλιστα, μερικές φορές η ακραία συμπεριφορά τους μας βγάζει εκτός εαυτού. Ωστόσο, ένας πατέρας καλό θα ήταν να μπορεί να έχει τον έλεγχο των αντιδράσεών του και να αντιμετωπίζει τα παιδιά του με ψυχραιμία και αγάπη. Αν καταφέρετε να αποκτήσετε αυτή την ικανότητα, τόσο τα παιδιά σας όσο κι εσείς οι ίδιοι θα αποκομίσετε τεράστια οφέλη, ενώ παράλληλα θα αναπτύξετε ένα πιο ουσιαστικό δεσμό μεταξύ σας.

7. Αγκαλιές και φιλιά

Τα παιδιά αναζητούν έντονα την πατρική στοργή. Η αγκαλιά σας είναι για εκείνα η πιο ασφαλής φωλιά, για να κουρνιάσουν και να νιώσουν προφυλαγμένα. Όταν συγκρατείτε τα συναισθήματά σας, τα παιδιά σας βιώνουν την απόρριψη και αισθάνονται παραμελημένα και απομονωμένα. Αφήστε την αγάπη σας να εκφραστεί και να τα «ποτίσει», γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να θυμούνται πάντα ότι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχετε στη ζωή σας! Μην τους το στερήσετε…