Ειδικοί σε θέματα γονιμότητας υποστηρίζουν ότι τα χημικά τους συστατικά μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες των αντρών να αποκτήσουν οικογένεια.

Όλοι μας ξέρουμε ότι η χρήση αντιηλιακού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος. Αν, όμως, είστε άντρας και θέλετε να αποκτήσετε απογόνους, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology», η χρήση αντιηλιακού θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ενός άντρα να γίνει πατέρας, καθώς οι χημικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, επιδρούν στην αντρική γονιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα πήραν μέρος 500 ζευγάρια που προσπαθούσαν να συλλάβουν για περισσότερο από 1 χρόνο. Όπως διαπιστώθηκε, οι άντρες που είχαν εκτεθεί σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες (BP-2 ή 4OH-BP), όπως φάνηκε από τις εξετάσεις ούρων τους, είχαν κάτι κοινό: Εμφάνισαν 30% μείωση στη γονιμότητά τους!

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα χημικά απορροφώνται από το δέρμα και επιδρούν στις ορμόνες του οργανισμού. Η ομάδα αυτών των χημικών ουσιών (benzophenone-type ultraviolet filters) χρησιμοποιούνται συχνά τόσο σε αντιηλιακά όσο και σε σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες και άλλα καλλυντικά για την προστασία του δέρματος και των μαλλιών από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα κατά πόσο οι ουσίες αυτές βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος ή εμποδίζουν τη γονιμότητα με άλλον τρόπο.