Oι νέοι μπαμπάδες σπάνια μπορούν να διαχειριστούν ένα βρέφος και στην αρχή ζουν σε καθεστώς πανικού. Στη νέα σας ζωή ίσως χρειαστεί να θυμηθείτε κάποιες έννοιες που έχουν πια νέα σημασία για εσάς.

Αγάπη, αγάπη, αγάπη

Η αλήθεια είναι πως η επιρροή της αγάπης του πατέρα στα παιδιά δεν έχει κατανοηθεί στην πραγματική της διάσταση, αντίθετα με την επιρροή της αγάπης της μητέρας που έχει κατανοηθεί και αξιολογηθεί σωστά. Ωστόσο όλες οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι «ανδρικές» αρετές (αν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε έτσι) όπως  ο σεβασμός, η αυτοθυσία, η τιμή, η περηφάνια, ο νόμος και η τάξη, μεταβιβάζονται από τον πατέρα στο παιδί, όταν αυτός εμπλέκεται ενεργά στη διαπαιδαγώγησή του. Δεν σας λέει κάτι αυτό;

Ανεκτικότητα

Οι φορές που θα αγανακτήσετε από το κλάμα, τη γκρίνια ή το χρόνο που χρειάζεται ένα μωρό είναι πολλές. Την επόμενη φορά που θα «σπάσετε», μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση θυμηθείτε: Είναι η πρώτη σας φορά που γίνεστε πατέρας και η πρώτη φορά του παιδιού σας που γίνεται άνθρωπος. Δείξτε του λοιπόν την απαιτούμενη υπομονή.    Ανταπόκριση Μια απάντηση σε μια ερώτησή του, η ανταπόκριση σε ένα βλέμμα του και η παρηγοριά σε ένα κλάμα του, έχουν να κάνουν με μια λέξη πολύτιμη: την ανταπόκριση. Και η δική σας ανταπόκριση στα συναισθήματά του είναι η δική του πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο. Επαινέστε το για τις προσπάθειες του, παρηγορήστε το για τις αποτυχίες του, βοηθήστέ το όταν σας το ζητάει. Αν ξέρει πως είστε εκεί για να «ανταποκριθείτε» στο όποιο κάλεσμά του θα προσπαθεί και περισσότερο. 

Επαναλαμβανόμενοι ήχοι Συλλαβίστε μαζί του, παίξτε με τους ήχους, επαναλάβετε τις ακατανόητες μαγικές του λεξούλες, αποκτήστε το ολόδικό σας λεξιλόγιο. Η πρώτη φορά που θα ανταποκριθεί στο λεκτικό σας κάλεσμα με τη λέξη «μπα-μπα», θα είναι για εσάς μια μαγική εμπειρία.

Ομαδική δουλειά Ο μπαμπάς, η μαμά και το μωρό είναι μια δυνατή ομάδα. Μη βάζετε λοιπόν τον εαυτό σας στον πάγκο. Όταν η μαμά του το ταΐζει με το μπιμπερό, χαϊδέψτε του το χεράκι. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που το μωρό θα θέλει μόνο τη μαμά του. Δε φταίει αυτό. Οι φερομόνες της μαμάς του το οδηγούν προς αυτήν. Ωστόσο μπορείτε να συμμετέχετε σε πολλές- πολλές άλλες στιγμές.  

Οπτική επαφή Κοιτάξτε το, χαζέψτε το παρατηρήστε το, δείτε πράγματα μέσα από τα μάτια του, ακολουθήστε το βλέμμα του. Στα βρέφη αρέσει πολύ η οπτική επαφή με το ανθρώπινο πρόσωπο, με την οπτική επαφή γενικότερα. Γι’ αυτό χαμογελάστε του, πλησιάστέ το και κοιτάξτε το στα μάτια.

Πάνα Ε, αλλάξτε την επιτέλους.

Προσωπική επαφή Αφιερώστε το ένα απόγευμα, περάστε μερικές ώρες…μόνο οι δύο σας. Αυτή η προσωπική επαφή θα σας κάνει καλό. Όταν η μαμά βρίσκεται στο δωμάτιο, όλη του η προσοχή είναι στραμμένη πάνω της. Φυσικό. Εκείνη είναι όλη την ημέρα μαζί του. Όμως μην πιστέψετε ούτε μια στιγμή πως το μωρό σας δε σας αναγνωρίζει. Το αντίθετο. Εσείς και η μαμά του είστε τα δύο πιο σημαντικά πρόσωπα στη μέχρι τώρα ζωή του.   

Υπόσχεση Όλοι σαν παιδιά το μπαμπά τον είχαμε ταυτίσει με μια έννοια: Κρατούσε τις υποσχέσεις του. Όταν η μαμά από τις πολλές δουλειές ξεχνιόταν, ο μπαμπάς ήταν πάντα εκεί για να μας βοηθήσει να φτιάξουμε το ποδήλατο, ή να λύσουμε μια άσκηση.  Κρατήστε λοιπόν τις υποσχέσεις σας. Δεν υπάρχει πιο πολύτιμη ανάμνηση για τα παιδιά σας.

Φωνή και κίνηση Τα βρέφη είναι φωνακλάδικα και υπερκινητικά. Κάποιες φορές υπερβολικά. Τους αρέσει να τσιρίζουν, να βήχουν, να κλαίνε, να γυρίζουν πλευρό, να δείχνουν…Υπάρχει κάποιος λόγος που τα κάνουν όλα αυτά. Οι φωνές και οι κινήσεις τα βοηθούν να αναπτυχθούν. Γι’ αυτό μη διστάσετε να απαντήσετε στα όποια τους καλέσματα 

Χρόνος Μια έννοια πραγματικά πολύτιμη . Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άντρες βρίσκουν τα νεογέννητα βαρετά. Το πιο σημαντικό όμως πράγμα που μπορείτε να του προσφέρετε είναι ο χρόνος. Όλες οι σχετικές έρευνες για την πατρότητα μας λένε πως οι γονείς που αφιέρωσαν χρόνο στα παιδιά τους τόσο ως βρέφη, όσο και ως νήπια, μεγάλωσαν πιο ώριμους και ολοκληρωμένους ενήλικες, χωρίς συμπλέγματα και ανεπάρκειες.