Όπως όλοι γνωρίζουμε σχετικά με την αναπαραγωγή του είδους μας, ο γυναικείος οργανισμός έχει δύο χρωμοσώματα Χ ενώ ο αντρικός ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ. Τώρα, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το «θηλυκό» χρωμόσωμα Χ του άντρα ίσως και να επηρεάζει ακόμα και την παραγωγή του σπέρματός του.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Genetics», το συγκεκριμένο χρωμόσωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία και, ενώ θεωρείτο το «πιο σταθερό» του ανθρώπινου γονιδιώματος, φαίνεται τελικά να διέρχεται σχετικά γρήγορες αλλαγές.

Στη μελέτη που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας «Whitehead» στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, οι επιστήμονες συνέκριναν το ανθρώπινο χρωμόσωμα Χ με εκείνο των τρωκτικών και διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 95% υπήρχαν ομοιότητες ως προς τα γονίδια με ένα αντίγραφο, όπως εκφράζονται και στα δύο φύλα.

Ωστόσο, εντόπισαν και περίπου 340 γονίδια που δεν ήταν κοινά στους ανθρώπους και τα τρωκτικά. Από αυτά, τα περισσότερα είναι ενεργά σχεδόν αποκλειστικά στα γεννητικά κύτταρα των όρχεων και πιθανόν να ενοχοποιούνται για παθήσεις που σχετίζονται με την υπογονιμότητα, τη στειρότητα, ακόμα και με τον καρκίνο των όρχεων.

«Το χρωμόσωμα Χ του ανθρώπινου DNA έχει μελετηθεί εκτενέστερα από το Υ, και έχει συνδεθεί με τις λεγόμενες ‘υπολειπόμενες’ ασθένειες, όπως είναι η αχρωματοψία, η αιμοφιλία και η μυϊκή δυστροφία. Σύμφωνα, όμως, με τα ευρήματά μας, το χρωμόσωμα Χ έχει διπλή ζωή, αφού φαίνεται πως είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες αναπαραγωγής των αρσενικών», εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου, δρ. Ντέιβιντ Πέιτζ, και προσθέτει: «Προφανώς, έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε τόσο τη βιολογική όσο και την ιατρική σημασία του σημαντικού αυτού χρωμοσώματος».