Η σκηνή είναι απόλυτα οικεία σε όλους μιας. Σε μια παρέα μια γυναίκα σηκώνεται να πάει τουαλέτα. Ξαφνικά σηκώνονται και οι δύο φίλες της να την συνοδεύσουν με πρόφαση ότι θέλουν να φρεσκαριστούν! Γιατί άραγε οι γυναίκες πάνε τουαλέτα όλες μαζί, ενώ οι άντρες ακόμη κι όταν συναντιούνται στην τουαλέτα δεν ανταλλάσσουν ούτε κουβέντα; Οι ειδικοί μας λένε ότι είναι απλώς θέμα οικειότητας. Οι άντρες δυσκολεύονται να δείξουν οικειότητα, γιατί έχουν εκπαιδευθεί από νωρίς να είναι δυνατοί και η οικειότητα είναι ένδειξη αδυναμίας!

Γιατί οι άντρες δεν κάνουν εύκολα φίλους;

Ο  ψυχολόγος Herb Goldberg στο βιβλίο του The Hazards of Being Male (Οι κίνδυνοι του να είσαι Άντρας) μας πληροφορεί  ότι το 85% των αντρών δεν έχει αληθινούς φίλους. Κι όμως ναι. Μπορεί οι άντρες να έχουν φιλαράκια, που πίνουν μαζί μπύρες ή να παίζουν παρέα μπάσκετ, αλλά όχι ανθρώπους που να τους ανοίγονται και να μπορούν να τους εξομολογηθούν πράγματα! Κι αυτό γιατί η αληθινή φιλία σημαίνει οικειότητα, δέσιμο έκθεση. Οι άντρες όμως είναι αρνητική στο να εκτίθενται. Πόσο μάλλον με την κριτική!

Ο ειδικός παιδοψυχολόγος δρ Kal Heller επισημαίνει ότι οι άντρες θεωρούν  την οικειότητα πολύ «επικίνδυνη», γιατί απαιτεί μια σοβαρή δέσμευση, ένα είδους εξάρτησης (με την κακή έννοια). Και οι άντρες από πολύ νωρίς διδάσκονται ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Έτσι με τον καιρό μαθαίνουν να κρατούν τα συναισθήματά τους μέσα τους, και να μην εκφράζουν την αγάπη την θλίψη ή τον πόνο τους. Σύμφωνα με τον δόκτορα Heller, οι γυναίκες παραπονιούνται συχνά ότι ο σύντροφός τους θέλει σεξ, ακόμη κι αν εκείνη την εποχή είναι μεταξύ τους απομακρυσμένοι. Ναι, δεν λένε ψέματα. Οι άνδρες θέλουν να κάνουν σεξ για να έρθουν κοντά στη σύντροφό τους, ενώ οι γυναίκες θέλουν να νιώσουν πρώτα κοντά για να επιθυμήσουν το σεξ. Ναι, συχνά οι άντρες αφήνουν κατά μέρος τα συναισθήματά τους και πηγαίνουν κατευθείαν στο κεφάλαιο σεξ. Ίσως γι’ αυτό είναι και οι καλύτεροι πελάτες των πορνογραφικών chat rooms.

Έλλειψη οικειότητας: ο νούμερο 1 λόγος διαζυγίων

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας John Gottman το 80% των διαζυγίων προκύπτει επειδή οι άντρες αποφεύγουν να αφεθούν στην οικειότητα με τη σύντροφό τους.  Και αυτό γιατί αρνούνται να ακούσουν τα «θέλω» της συντρόφου τους και να «υποκύψουν» σε αυτά από φόβο μη θεωρηθούν αδύναμοι. Προτιμούν να πάρουν τα συναισθήματά τους μαζί τους στο τάφο παρά να τα εκφράσουν σα γυναικούλες. Ναι, οι άντρες είναι πάντα ισχυροί, πάντα ανταγωνιστικοί, δεν κλαίνε και φυσικά δε δείχνουν ποτέ αδυναμία. Και το να υποκύψουν στις ανάγκες της συντρόφου τους είναι ένδειξη αδυναμίας. Προτιμούν να κερδίσουν μια μάχη, παρά να κερδίσουν στον πόλεμο.

Συμπέρασμα; Εννοείται ότι οι άντρες δεν έχουν τίποτε εναντίον της οικειότητας, απλώς ο πολιτισμός μας δεν την «υποστηρίζει»!  Έτσι κάποιες φορές οι άντρες προτιμούν να φαίνονται λίγο προβληματικοί ή ανεπαρκείς από το να δείξουν στην γυναίκα πως πραγματικά νοιώθουν. Ότι δηλαδή την έχουν ανάγκη και ότι έχει σημασία για αυτούς.

Και δυστυχώς σε αυτή την μάχη (του να μην φανούν δεμένοι γυναίκα και ευαίσθητοι) τα δίνουν όλα και συχνά κερδίζουν τον στόχο τους, αλλά τι περίεργο, χάνουν την γυναίκα από το πλάι τους!