Όταν οι γυναίκες ερωτεύονται έναν άντρα, κοιτάζουν πολλά, πάρα πολλά πράγματα: Αν ο άντρας αυτός μπορεί να τις σαγηνεύσει, να τις κάνει να νιώσουν σιγουριά και ασφάλεια, αν μπορούν να τον εμπιστευτούν, αν είναι τρυφερός ή αστείος. Επίσης, αν είναι ο άντρας που μαζί του μπορεί να έχει μέλλον, να κάνει παιδιά, και αν μπορεί να σταθεί πλάι τους σαν τέλειος πατέρας.
Υπάρχει ο τέλειος πατέρας;  
Με την έννοια που τον θεωρούν τέλειο οι γυναίκες, σαφώς και δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και τέλειος άνθρωπος. Όταν οι γυναίκες αγγίξουν το όνειρο της μητρότητας και φέρουν στον κόσμο αυτό το «τέλειο δημιούργημα», το μωρό, αρχίζουν να βλέπουν τις ατέλειες των συντρόφων τους. Είναι λίγο αδιάφοροι, δεν βοηθούν όσο θέλουν στις δουλειές του σπιτιού, δεν ξυπνούν όταν κλαίει το μωρό, είναι ελαφρώς απόντες και σίγουρα δεν τις καταλαβαίνουν. Πριν ήταν αλλιώς; Σίγουρα όχι, αλλά η πατρότητα «οφείλει» να τους αλλάξει. Η αλήθεια είναι πως καμία καινούργια κατάσταση δεν αλλάζει τον άνθρωπο, τουλάχιστον αυτόματα. Απλώς, ο ψυχολογικά ώριμος άνθρωπος αρχίζει να συνηθίζει τις νέες συνθήκες και να προσαρμόζεται σε αυτές.    
Υπάρχει το πατρικό ένστικτο;
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε ο Γκάρι Μπρέιζ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, η ξαφνική επιθυμία για απόκτηση παιδιού απαντάται συχνότερα στις γυναίκες, όμως υπάρχει και στους άντρες, αν και λιγότερο συχνά. Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη τους βασιζόμενοι σε δύο παραμέτρους: α. Την κονωνικό-πολιτιστική, όταν δηλαδή οι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν παιδί εξαιτίας των κοινωνικών κανόνων που το επιβάλλουν και β. Την προσαρμοστική: Πρόκειται για τα «σινιάλα» που στέλνει ο εγκέφαλος ότι αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για την απόκτηση ενός παιδιού. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κατηγοριοποιήσουν τις επιθυμίες τους, και ανακάλυψαν ότι η απόκτηση απογόνου υπήρχε και στα δύο φύλα, αν και οι άντρες κατέτασσαν συνήθως πρώτα το σεξ και μετά την απόκτηση παιδιού! Οι λόγοι για τους οποίους ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά ήταν τα θετικά συναισθήματα που ένιωθαν γενικά για τα παιδιά, ενώ για κάποιους ήταν σημαντικό το κοινωνικό status που αποκτούσαν μετά τον ερχομό ενός παιδιού.
Σύμφωνα με μια δεύτερη έρευνα, που πραγματοποίησε η ερευνήτρια Έλεν Φίσερ από το Πανεπιστήμιο Ράτζερς της Νέας Υόρκης, παρακολουθώντας τους νευρώνες του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών, «οι άνδρες έχουν τα μωρά στο μυαλό τους περισσότερο από όσο θα ήθελαν να παραδεχτούν». Η  ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνική του εγκεφαλογραφήματος για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ανθρώπων που έβλεπαν διάφορες φωτογραφίες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονταν και φωτογραφίες των δικών τους ή άλλων μωρών. Τα ευρήματα της μελέτης, κατά τη Φίσερ, καταρρίπτουν την αντίληψη ότι οι άντρες ενδιαφέρονται λιγότερο για τα παιδιά σε σχέση με τις γυναίκες. «Τα αποτελέσματα δείχνουν πως τελικά εμείς οι γυναίκες μάλλον δεν καταλαβαίνουμε τους άντρες», καταλήγει. Άλλη, μάλιστα, μελέτη της δρ. Φίσερ, στην οποία είχαν λάβει μέρος 6.000 άντρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, είχε δείξει ότι οι άντρες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν σε μια μακροχρόνια σχέση με μια γυναίκα που μπορεί να μην τους έλκει σεξουαλικά, αλλά διαθέτει όλα τα υπόλοιπα προτερήματα που αναζητούσαν σε μια σύντροφο. «Οι άντρες ερωτεύονται ταχύτερα από ό,τι οι γυναίκες, αλλά το ίδιο συχνά με αυτές», υποστηρίζει η δρ. Φίσερ. «Έχουν περισσότερες πιθανότητες να θέλουν να συζήσουν με το έτερόν τους ήμισυ και να δώσουν στη σχέση τους έναν κοινωνικό χαρακτήρα μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο, συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ στο τέλος μιας σχέσης αντιμετωπίζουν 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας σε σχέση με τις γυναίκες», προσθέτει. Με τη συνεργασία της Ειρήνης Αργυρή (ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος MSc UCLan, UK).