Έφτασε λοιπόν η περίοδος του Σεπτέμβρη και το παιδάκι σου ετοιμάζεται να πάει στην Πρώτη Δημοτικού. «Η πόλις θα σε ακολουθεί» λέει ο γνωστός στίχος του Καβάφη, «το σχολείο θα σε ακολουθεί» λέμε εμείς…

Φυσικά, όπως το να είσαι μαθήτρια έτσι και το να είσαι μαμά έχει τις δυσκολίες του. Γι’ αυτό κι εμείς σου δίνουμε μερικές γρήγορες συμβουλές – με το κατάλληλο soundtrack από τις Spotify lists του Public (δες εδώ τη λίστα για παιδιά και εδώ για γονείς)

1

Καταρχάς, χωρίς να θέλουμε να σε αγχώσουμε, πρέπει να γνωρίζεις ότι η Α’ τάξη του Δημοτικού είναι μια δοκιμασία. Μια νέα ζωή σε περιμένει, με νέα δεδομένα, δυνατές προκλήσεις και (sorry girls) αρκετά νεύρα… Άκου λοιπόν το διαχρονικό «Νέα Ζωή 705» των Στέρεο Νόβα, πάρε βαθιά ανάσα και ξεκίνα να παίζεις στη δεύτερη πίστα του videogame που λέγεται Motherhood!

2

Just stop your crying/ its a sign of the times τραγουδάει ο Harry Styles σε μια από τις ωραιότερες μπαλάντες της εποχής μας. Αν το παιδάκι σου κλαίει τις πρώτες μέρες κάθε φορά που πρόκειται να σε αποχωριστεί, μην το κάνεις θέμα, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αντίθετα, αν είναι καταχαρούμενο που περνάει το πρωινό του μακριά σου, εκεί είναι που πρέπει να ανησυχείς!

3

Είσαι businesswoman ή τέλος πάντων busy woman; Ε τότε το σχολείο όπως καταλαβαίνεις είναι για σένα μια σανίδα σωτηρίας. Δες το θετικά – και την πρώτη μέρα, βάλε στη διαπασών το Dancing with myself” των Nouvelle Vague και άρχισε να χορεύεις μόνη σου στο σαλόνι. Από τη δεύτερη μέρα και μετά, προσπάθησε να μην πάρει πρέφα το παιδί ότι χαίρεσαι να το στέλνεις στο σχολείο, γιατί θα σου γυρίσει μπούμερανγκ…

4

Τα παιδάκια είναι αυθόρμητα και (άθελά τους) σκληρά. Αν λοιπόν το καμάρι σου έχει την παραμικρή ιδιαιτερότητα, όπως ας πούμε παραπανίσια κιλά, αστείο επίθετο, μεγάλα αυτιά ή στραβά δόντια, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί άσχημα. Shake it off, όπως λέει και η Taylor Swift. Ξεπέρασέ το! Δεν χρειάζεται να γίνει big deal… Τώρα, σε περίπτωση που δεις ότι το πρόβλημα παραμένει και γιγαντώνεται, εξήγησέ του ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη διαφορετικότητά μας και άλλα τέτοια inspirational.

5

Το homework για τα πρωτάκια είναι μια σχετικά απλή υπόθεση, σωστά; Λάθος, αγαπητή φίλη. Γιατί μπορεί να μη χρειάζεται να μελετήσεις, απαιτείται όμως μπόλικη υπομονή! Εδώ βέβαια μπορείς πάντα να ζητήσεις τη βοήθεια της baby sitter, της μητέρας σου, ή της πεθεράς σου. Όπως τραγούδησαν και οι Olive πριν από 22 χρόνια, Youre not alone

6

Θυμάσαι εκείνο το παλιό τραγούδι των Massive Attack που λέγεται Be thankful for what youve got; Όταν σε πιάνει απόγνωση και αναρωτιέσαι αν είσαι ευτυχισμένη, μην ξεχνάς ότι τα παιδιά είναι ευλογία κι ότι πολλές γυναίκες θα ήθελαν να είναι στη θέση σου. Δες λοιπόν την όλη φάση θετικά και μάθε να εκτιμάς αυτά που έχεις!