Συμβουλές, λύσεις και ιδέες διακόσμησης για το πρώτο του δωμάτιο Το βρεφικό δωμάτιο, είναι ο χώρος που μεγαλώνει αναπτύσσεται παίζει μαθαίνει κοιμάται και ονειρεύεται. Γι’ αυτό και το πρώτο του δωμάτιο, πρέπει να είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθει μέσα σε αυτό άνετα. Εμείς σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για να δημιουργήσετε με αγάπη το πρώτο του βασίλειο    Δημιουργήστε ένα ζεστό περιβάλλον  Σε καμία άλλη φάση της ζωής του ο άνθρωπος δεν αναπτύσσεται με την ίδια ταχύτητα, όπως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Αυτό φυσικά επηρεάζει και το πρόγραμμα ύπνου το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Όσον αφορά στο ιδανικό περιβάλλον ύπνου για ένα μωρό μια σημαντική παράμετρος είναι και η θερμοκρασία του δωματίου. Γι’ από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να φροντίσετε είναι να αποτρέψετε την υπερθέρμανση του μωρού σας όταν κοιμάται. Προσοχή στις βλαβερές ουσίες Τα μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες συγκριτικά με τους ενηλίκους και είναι πιο ευαίσθητα σε βλαβερές ουσίες. Είναι λοιπόν εξίσου σημαντικό να αποφεύγετε τις βλαβερές ουσίες στο χώρο όπου κοιμάται το παιδί, καθώς και να ελέγχετε εάν κάποιο αντικείμενο μπορεί να το τραυματίσει.  Δώστε έμφαση στον άνετο χώρο Πριν διαλέξετε τα έπιπλα, πρέπει να θυμάστε ότι το παιδί χρειάζεται αρκετό χώρο ώστε να κινείται άνετα μέσα στο δωμάτιο και να μην προβληματίζεται κάθε φορά που παίζει η μετακινείται.

Ποια έπιπλα είναι τα πιο κατάλληλα

Τα έπιπλα από φυσικό ξύλο μας φέρνουν ποιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και δίνουν την αίσθηση, της ασφάλειας και της άνεσης. Είναι προτιμότερο να είναι φινιρισμένα με κερί ή λάδι. Φροντίστε  επίσης να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλυτικές ουσίες, πλαστικοποιητές, φορμαλδεΰδη και πενταχλωροφενόλη. Εκτός από τα έπιπλα από μασίφ ξύλο, στην αγορά διατίθενται και έπιπλα από κοντραπλακέ στις ενώσεις όμως των οποίων χρησιμοποιείται μια ουσία που εξακολουθεί να έχει αρκετά μεγάλη ποσότητα φορμαλδεΰδης. Το κοντραπλακέ από ανακυκλωμένο ξύλο ενδέχεται  να περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες (οι οποίες ναι μεν προστατεύουν το ξύλο, αλλά είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό). Αναζητήστε βρεφικά κρεβάτια που συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας του ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης). Επιπλέον, θα πρέπει να προτιμάτε βρεφικά έπιπλα με έγκυρες διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως  ISO 9001:2000 (σύστημα διασφάλισης ποιότητας) και ISO 14001: 2005 (σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης). Θα πρέπει, επίσης, «με γνώμονα την ασφάλεια του παιδιού, να δώσετε έμφαση στον επιστημονικά μελετημένο εργονομικό σχεδιασμό και στην παραμικρή σχεδιαστική λεπτομέρεια κάθε επίπλου, για την αποφυγή ατυχημάτων και μικροτραυματισμών του βρέφους. Επιπλέον, η σωστή μελέτη και ο προσεγμένος σχεδιασμός, εκτός από τον τομέα της ασφάλειας, συμβάλλουν σε αυτό που λέμε value-for-money, δηλαδή στην καλή σχέση ποιότητας και τιμής, μιας και επιτρέπει τη χρήση των ίδιων επίπλων για πολλά χρόνια. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ειδικά σετ, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα μετατροπής του βρεφικού κρεβατιού σε εφηβικό, ώστε να φιλοξενεί το παιδί έως ότου γίνει 7 ετών, καθώς ένα βρεφικό κρεβάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Ποια χρώματα να προτιμήσω

Σε γενικές γραμμές, οι ουδέτερες αποχρώσεις, όπως το φυσικό ξύλο και το λευκό, είναι ό,τι πρέπει για την ετοιμασία του βρεφικού δωματίου, καθώς το χρώμα δίνουν κυρίως τα λευκά είδη και τα αξεσουάρ που θα στολίσουν το δωμάτιο του μωρού σας. Οι αποχρώσεις, όπως το μπεζ, το πορτοκαλί ή το κίτρινο, δεν μας περιορίζουν στην περίπτωση ενός επόμενου μωρού που θα έχει αντίθετο φύλο από το πρώτο. Το λευκό, το κρεμ και το baby gray (το πολύ απαλό γκρι) είναι τρεις πολύ ισχυρές τάσεις όσον αφορά τα χρώματα των βρεφικών επίπλων. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το φυσικό χρώμα του ξύλου, ενώ σταθερές αξίες παραμένουν τα «τρυφερά» παστέλ, όπως το ροζ και το γαλάζιο. Γενικά πάντως να θυμάστε πως ακόμη και αν διαλέξετε κάποιο θέμα από αυτά που αγαπούν τα παιδιά (νεράιδες, ζωάκια, κ.τ.λ) φροντίστε να διαμορφώσετε έναν άνετο και όχι βαρυφορτωμένο χώρο. Τα  τρυφερά χρώματα που χαρίζουν ηρεμία και γαλήνη, οι ταπετσαρίες και τα αυτοκόλλητα τοίχου που ‘ντύνουν’ τον χώρο με ευφάνταστο τρόπο, τα λευκά είδη με όμορφες παιδικές παραστάσεις και ο απαλός φωτισμός είναι βασικά συστατικά για ένα άνετο περιβάλλον. Αντί για τα έντονα ντεσέν δώστε βάση στα καλής ποιότητας υφάσματα, στα μαλακά παιχνίδια και στα απλά και καλαίσθητα έπιπλα.