Υλικά για 4 άτομα

  • 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 500 γρ. μπάμιες
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 5-6 κόκκους μπαχαριού
  • 1 κιλό κοτόπουλο ψαχνό (στήθος και μπούτι), σε κύβους μεγέθους μικρού καρυδιού
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτί κονκασέ ή χυμός ντομάτας
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι, αφού τις ραντίσουμε με λίγο ξίδι.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και το αφήνουμε 10 λεπτά να γυαλίσει και να μαραθεί. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 5 λεπτά, να πάρει χρώμα το κρέας απ’ όλες τις πλευρές.
  4. Ρίχνουμε και τις μπάμιες, τις φέρνουμε 2-3 βόλτες και σβήνουμε με το ξίδι.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες ή το χυμό τους, 1 ποτήρι νερό και αλατοπίπερο.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 20-25 λεπτά.
  7. Δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει, ρίχνουμε το μαϊντανό, κουνάμε να πάει παντού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

  • Σε αυτούς τους χρόνους, οι μπάμιες θα κρατάνε, θα είναι λίγο ζωντανές. Αν τις θέλετε πιο βρασμένες, προσθέστε τες νωρίτερα στο μαγείρεμα.
  • Δεν ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να μη διαλυθούν οι μπάμιες που είναι αρκετά… ευαίσθητες. Μπορούμε να κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά.
  • Ταιριάζει πολύ με πικάντικη μαλακιά φέτα και ζεστό ζυμωτό ψωμί.