Υλικά για 4 άτομα

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου
  • 2 κ.σ. + 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά (τούρμερικ)
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, σε μεγάλους κύβους
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 3 ντομάτες, σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. σταφίδες ξανθές
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο, χοντροκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα του ψαριού με το αλατοπίπερο και τον κουρκουμά.
  2. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, όχι περισσότερο από 6 λεπτά σε σύνολο.
  3. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες μαζί με τα κρεμμύδια και το κύμινο για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα και τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 25 λεπτά.
  6. Βάζουμε το ψάρι πάνω στις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το βασιλικό και σερβίρουμε.

Tips

  • Αν προτιμάμε, αντικαθιστούμε τον μπακαλιάρο με γλώσσα, πέρκα ή οποιοδήποτε άλλο φιλεταρισμένο ψάρι. Ταιριάζουν πολύ και τα καλαμαράκια.
  • Την επομένη το φαγητό είναι ακόμη πιο νόστιμο.
  • Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση λαχανικών, προσθέτουμε και 1 κολοκυθάκι σε κυβάκια.