Υλικά για 10 άτομα

  • 2 κιλά βραστόψαρα (κοκκινόψαρο, πέρκα, σφυρίδα)
  • 4 πατάτες, καθαρισμένες
  • 4 καρότα
  • 100 γρ. αρακά, βρασμένο
  • 6 κ.σ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5 κ.σ. κάππαρη
  • 250 γρ. μαγιονέζα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.σ. κάππαρη, πλυμένη και στραγγισμένη καλά, για το γαρνίρισμα
  • 10 μέτριες γαρίδες, βρασμένες, για το γαρνίρισμα
  • 1 αγγουράκι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με 2,5 λίτρα νερό και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
  2. Δέκα λεπτά αφότου πάρουν βράση, ρίχνουμε τα καρότα και τον αρακά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  3. Προσθέτουμε τα ψάρια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση. Βράζουμε για ακόμη 10-15 λεπτά, προσέχοντας να μην παραβράσουν τα ψάρια.
  4. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ψάρια και τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Σε άλλη πιατέλα βάζουμε τα λαχανικά, αφού έχουν κρυώσει, και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και τα καρότα.
  5. Αφαιρούμε τα κεφάλια και τις ουρές των ψαριών και ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά τη σάρκα τους ώστε να μη μείνουν καθόλου κόκαλα.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ λιανίζουμε το ψάρι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τη μισή μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και στήνουμε το μείγμα στην πιατέλα σε σχήμα ψαριού ή σε ατομικά τσέρκια.
  7. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώσπου να σφίξει καλά.
  8. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μαγιονέζα και γαρνίρουμε με τις γαρίδες, τις φέτες αγγουριού και την κάππαρη.

Tips

  • Μπορούμε να προσθέσουμε στη διακόσμηση μερικές φέτες από αβγά βραστά και μερικές ροδέλες βραστό καρότο.
  • Αν κρατήσουμε τον ζωμό από τα ψάρια και τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη, θα έχουμε το βασικό υλικό για να φτιάξουμε όποτε θέλουμε μια ψαρόσουπα.
  • Για να φτιάξουμε σπιτική μαγιονέζα, χτυπάμε 2 κρόκους αβγού με 1 κ.σ. ξίδι, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 300 ml έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μουστάρδα. Το ελαιόλαδο το προσθέτουμε σιγά σιγά σε ροή κλωστής για να μην κόψει η μαγιονέζα.