Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό γαύρος
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 3 ντομάτες μεγάλες, ψιλοκομμένες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 200 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τον γαύρο, τραβώντας το κεφάλι του ψαριού, το οποίο παρασύρει και τα εντόσθια. Επειτα τον πλένουμε καλά σε άφθονο δροσερό νερό.
  2. Τον βάζουμε σε σουρωτήρι και τον αλατίζουμε ελαφρώς. Τον αφήνουμε στο σουρωτήρι όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Με το μαχαίρι χαράζουμε έναν σταυρό στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας, πιέζουμε να φύγουν τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με το μισό λάδι. Απλώνουμε τον γαύρο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στα ψάρια, γιατί καίγονται εύκολα.
  6. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή με θυμάρι και απλώνουμε την ντομάτα, ανακατεμένη με το σκόρδο, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  7. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, επειδή τα ψαράκια είναι ήδη αλατισμένα.
  8. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Δοκιμάστε με ένα πιρούνι. Η ντομάτα πρέπει ακόμη να κρατάει λίγο, να είναι «ζωντανή», και το ψάρι τρυφερό, να μη στεγνώσει.

Tips

  • Τρίψτε το θυμάρι ή τη ρίγανη στις παλάμες σας. Τα φυλλαράκια θα γίνουν σαν σκόνη και θα απομακρύνετε εύκολα κλαράκια και τυχόν σκληρά κομμάτια.
  • Η κάππαρη, αφού την αφήσετε 10 λεπτά σε νερό να φύγει η πολλή αλμύρα και τη στραγγίξετε, ταιριάζει πολύ σε αυτό το φαγητό. Ρίξτε 1-2 κ.σ. επάνω στα ψαράκια, προτού απλώσετε την ντομάτα.
  • Αν μπείτε στον κόπο να αφαιρέσετε και το κόκαλο των ψαριών, το φαγητό θα γίνει ακόμη πιο ωραίο.