συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Γαύρος φούρνου

προετοιμασία: 20ʹ ψήσιμο: 20ʹ
Γαύρος φούρνου

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό γαύρος
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 3 ντομάτες μεγάλες, ψιλοκομμένες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 200 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Eκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τον γαύρο, τραβώντας το κεφάλι του ψαριού, το οποίο παρασύρει και τα εντόσθια. Επειτα τον πλένουμε καλά σε άφθονο δροσερό νερό.
  2. Τον βάζουμε σε σουρωτήρι και τον αλατίζουμε ελαφρώς. Τον αφήνουμε στο σουρωτήρι όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Με το μαχαίρι χαράζουμε έναν σταυρό στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας, πιέζουμε να φύγουν τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με το μισό λάδι. Απλώνουμε τον γαύρο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στα ψάρια, γιατί καίγονται εύκολα.
  6. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή με θυμάρι και απλώνουμε την ντομάτα, ανακατεμένη με το σκόρδο, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  7. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, επειδή τα ψαράκια είναι ήδη αλατισμένα.
  8. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Δοκιμάστε με ένα πιρούνι. Η ντομάτα πρέπει ακόμη να κρατάει λίγο, να είναι «ζωντανή», και το ψάρι τρυφερό, να μη στεγνώσει.


Tips

  • Τρίψτε το θυμάρι ή τη ρίγανη στις παλάμες σας. Τα φυλλαράκια θα γίνουν σαν σκόνη και θα απομακρύνετε εύκολα κλαράκια και τυχόν σκληρά κομμάτια.
  • Η κάππαρη, αφού την αφήσετε 10 λεπτά σε νερό να φύγει η πολλή αλμύρα και τη στραγγίξετε, ταιριάζει πολύ σε αυτό το φαγητό. Ρίξτε 1-2 κ.σ. επάνω στα ψαράκια, προτού απλώσετε την ντομάτα.
  • Αν μπείτε στον κόπο να αφαιρέσετε και το κόκαλο των ψαριών, το φαγητό θα γίνει ακόμη πιο ωραίο. 
Γλώσσα στο φούρνο με πομοντόρια
Υλικά για 4 άτομα 4 φιλέτα γλώσσας 10 ντομάτες πομοντόρια ή 1/2 κιλό ντοματίνια 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε ροδέλες 2 σκελίδε...
Σολομός στο φούρνο με αρωματικά
Υλικά για 10 άτομα 1 φιλέτο σολομού (περίπου 2 κιλά)Για την κρούστα ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο ...
Ψητές σαρδέλες με λαδολέμονο
Οι ψητές σαρδέλες με λαδολέμονο και δροσερή χωριάτικη σαλάτα είναι ένα από τα πιο υγιεινά και λαχταριστά καλοκαιρινά φαγητά!  Υλικά1 ½ ...
Πίτα με γαύρο στο τηγάνι
Υλικά για 6 άτομα 3 αυγά 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3/4 φλ. χλιαρό νερό 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1/2 κιλό γαύρο...
Φιλέτο μπακαλιάρου με μελιτζάνες
Υλικά για 4 άτομα 4 φιλέτα μπακαλιάρου2 κ.σ. + 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κ.γ. κουρκουμά (τούρμερικ)3 μελιτζάνες φλάσκες, σε μεγάλους κύβους2 κρ...
Ψάρι με αθηναϊκή μαγιονέζα
Υλικά για 10 άτομα 2 κιλά βραστόψαρα (κοκκινόψαρο, πέρκα, σφυρίδα)4 πατάτες, καθαρισμένες4 καρότα100 γρ. αρακά, βρασμένο6 κ.σ. αγγουράκι του...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...



Δεκ     4
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού

comments powered by Disqus