συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Μπαρμπούνια φούρνου

25/10/2012
προετοιμασία: 20ʹ ψήσιμο: 1 ώρα
Μπαρμπούνια φούρνου

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μπαρμπούνια ή κουτσομούρες ή άλλο ψάρι
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 5-6 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες μεγάλες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο ή ξερό, τα φυλλαράκια του
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Τα μπαρμπούνια ή όποια άλλα ψάρια επιλέξουμε μπορεί να μας τα καθαρίσει ο ιχθυοπώλης μας, οπότε εμείς χρειάζεται μόνο να τα πλύνουμε καλά κάτω από άφθονο νερό σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίζουν όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Ανακατεύουμε τις ντομάτες με το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
  4. Σε ένα ταψί που θα χωρέσει σε μία στρώση τα ψάρια μας απλώνουμε το μισό μείγμα της ντομάτας.
  5. Βάζουμε από πάνω τα ψάρια.
  6. Περιχύνουμε ομοιόμορφα, ώστε να πάει παντού, με το υπόλοιπο μείγμα της ντομάτας.
  7. Τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι και βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το πάχος των ψαριών. Αν είναι μικρά, θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο. Τα υγρά της ντομάτας θα βοηθήσουν στο μαγείρεμα και στο να απορροφήσουν τα ψάρια τη σάλτσα. Τρώγονται ζεστά, αλλά και κρύα είναι νοστιμότατα.

Tips

  • Αν σας αρέσει το άρωμα του σκόρδου, πολτοποιήστε ή τρίψτε τις σκελίδες. Αν θέλετε πιο διακριτικά αρώματα, μετά το ψήσιμο πετάξτε τις ολόκληρες σκελίδες που χρησιμοποιήσατε.
  • Προσθέστε 4-5 αγγουράκια τουρσί σε ροδέλες ή πράσινες ελιές κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι, για να δώσετε πιο πικάντικη γεύση στο φαγητό σας. 

Σχετικά Άρθρα

Παναρισμένο ψάρι
Ένας έξυπνος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά να φάνε ψάρι είναι να το πανάρετε. Να μια νοστιμότατη συνταγή:Yλικά (για 2-4 παιδιά)500 γρ. γλώ...
Λαχταριστό Fish & chips μπακαλιάρου
Λαχταριστό Fish & chips μπακαλιάρου. Ένα πιάτο εναλλακτικό για την ημέρα αυτή, που θα πείσει τα παιδιά να φάνε με χαρά μπακαλιάροΥλικά1 ...
Ψητές σαρδέλες με λαδολέμονο
Οι ψητές σαρδέλες με λαδολέμονο και δροσερή χωριάτικη σαλάτα είναι ένα από τα πιο υγιεινά και λαχταριστά καλοκαιρινά φαγητά!  Υλικά1 ½ ...
Γαρίδες με σάλτσα μουστάρδας
Υλικά για 10 άτομα 40 γαρίδες Νο 1 ή 24 γαρίδες Νο 3αλεύρι, για το τηγάνισμα8 κ.σ. βούτυρο4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μικρά, ψιλοκομμένα3 σκελίδες...
Γαρίδες τηγανητές με κουρκούτι
Υλικά για 4 άτομα 24 γαρίδες, μεσαίου μεγέθους2 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)2 κ.σ. νερό2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κ.γ...
Γαρίδες γιουβέτσι
Υλικά για 4 άτομα 24 γαρίδες, μεσαίου μεγέθους16 ντοματάκια, κονσέρβαςχυμό από 1-2 λεμόνια8 κ.σ. ελαιόλαδο1 κ.γ. κόλιαντρο ξερό, τριμμένο200...