συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Μπαρμπούνια φούρνου

25/10/2012
προετοιμασία: 20ʹ ψήσιμο: 1 ώρα
Μπαρμπούνια φούρνου

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μπαρμπούνια ή κουτσομούρες ή άλλο ψάρι
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 5-6 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες μεγάλες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο ή ξερό, τα φυλλαράκια του
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Τα μπαρμπούνια ή όποια άλλα ψάρια επιλέξουμε μπορεί να μας τα καθαρίσει ο ιχθυοπώλης μας, οπότε εμείς χρειάζεται μόνο να τα πλύνουμε καλά κάτω από άφθονο νερό σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίζουν όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Ανακατεύουμε τις ντομάτες με το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
  4. Σε ένα ταψί που θα χωρέσει σε μία στρώση τα ψάρια μας απλώνουμε το μισό μείγμα της ντομάτας.
  5. Βάζουμε από πάνω τα ψάρια.
  6. Περιχύνουμε ομοιόμορφα, ώστε να πάει παντού, με το υπόλοιπο μείγμα της ντομάτας.
  7. Τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι και βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το πάχος των ψαριών. Αν είναι μικρά, θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο. Τα υγρά της ντομάτας θα βοηθήσουν στο μαγείρεμα και στο να απορροφήσουν τα ψάρια τη σάλτσα. Τρώγονται ζεστά, αλλά και κρύα είναι νοστιμότατα.

Tips

  • Αν σας αρέσει το άρωμα του σκόρδου, πολτοποιήστε ή τρίψτε τις σκελίδες. Αν θέλετε πιο διακριτικά αρώματα, μετά το ψήσιμο πετάξτε τις ολόκληρες σκελίδες που χρησιμοποιήσατε.
  • Προσθέστε 4-5 αγγουράκια τουρσί σε ροδέλες ή πράσινες ελιές κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι, για να δώσετε πιο πικάντικη γεύση στο φαγητό σας. 

Σχετικά Άρθρα

Συνταγή για πεντανόστιμες ψητές γαρίδες
Υλικά για 12-14 μερίδες1 κιλό μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες1 πακέτο μυρωδικά3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο1 κουταλιά της σούπας πάπρικα1...
Γαρίδες στο τηγάνι με λεμόνι και σκόρδο
Υλικά για 4 άτομα2 κ.σ. βούτυρο1 κ.σ. ελαιόλαδο500 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένες3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες1 κ.γ. πάπρικα...
Μπακαλιάρος στον φούρνο με λαχανικά
Ξαλμυρίστε τον μπακαλιάρο για δύο 24ωρα, αλλάζοντας νερό κάθε 6-8 ώρεςΥλικά (για 6 άτομα)200 γρ. κολοκυθάκια, σε ροδέλες200 γρ. κρεμμύδι, ψι...
Κεφτεδάκια θαλασσινών
Υλικά500 γραμ. γαρίδες (καθαρισμένες και βρασμένες)250 γραμ. καβουρόψιχα12 κράκερ αλμυρά2 κ.σ μαγιονέζα1 αυγό1 κ.σ μουστάρδα 1 σκ. σκόρδο πο...
Καλαμαράκια στο φούρνο
Υλικά1 κιλό καλαμαράκια1φλ. ούζοΧυμός από ένα λεμόνιΑλεύρι (για όλες τις χρήσεις)λίγο ελαιόλαδοαλάτιΕκτέλεσηΡίχνουμε τα καλαμαράκια (κομμένα...
Η πιο απλή συνταγή για φιλέτο σολομού σε 15 λεπτά
Ο σολομός αποτελεί θρεπτική επιλογή, ιδανική για δίαιτα. Ακολουθεί ένας πολύ απλός, αλλά εύγευστος τρόπος για να προετοιμάσετε το σολομ...