Οι ψητές σαρδέλες με λαδολέμονο και δροσερή χωριάτικη σαλάτα είναι ένα από τα πιο υγιεινά και λαχταριστά καλοκαιρινά φαγητά!  
Υλικά
1 ½ κιλό σαρδέλες φρέσκες, (όσο μεγαλύτερες τόσο το καλύτερο)  Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ρίγανη ή θυμάρι 2 λεμόνια
Αλάτι χοντρό Σκόρδο

Εκτέλεση Αφού καθαρίσουμε και ξεπλύνουμε τις σαρδέλες τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις λαδώνουμε και τις αλατίζουμε αφήνοντας τες παράλληλα να στραγγίξουν. Ανάβουμε τα κάρβουνα, και τοποθετούμε τη σχάρα τόσο πάνω από τα κάρβουνα ώστε να έχουμε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Απλώνουμε τις σαρδέλες σε διπλή σχάρα που να κλείνει, ώστε να τις αναποδογυρίζουμε εύκολα. Μόλις ροδίσουν από τη μία μεριά, τις γυρίζουμε από την άλλη. Καλό θα ήταν να μην τις αφήσουμε πολύ στην φωτιά για να παραμείνουν ζουμερές. Υπολογίστε περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα με τη φωτιά και το μέγεθος της σαρδέλας. Αλατίστε και σερβίρετε με λαδολέμονο.   Μέχρι να γίνουν ετοιμάζουμε το λαδολέμονο. Χτυπάμε σε ένα μπωλ λίγο λάδι με λεμόνι και αν θέλουμε σκορδάκι. Αφού δέσουν τα υλικά περιχύνουμε τις σαρδέλες μας όταν είναι ζεστές και τις πασπαλίζουμε πάλι με λίγο χοντρό αλάτι

Tip
Αν έχετε στην διάθεση σας κληματόφυλλα μπορείτε κάλλιστα στην σχάρα σας να απλώσετε μια στρώση φύλλων, να τοποθετήσετε τις σαρδέλες και πάνω από τις σαρδέλες άλλη μία στρώση με κληματόφυλλα και να τα ψήσετε μαζί.
Καλή σας όρεξη