Υλικά για 6 άτομα

  • 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αντίδια, βλίτα, ζοχούς, σέσκουλα, σπανάκι ή οποιοδήποτε άγριο χόρτο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κολοκύθι, σε ροδέλες
  • 1 φινόκιο, σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 ντομάτα ώριμη, ψιλοκομμένη ή 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα μαζί τα χορταρικά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα ή τον πελτέ, διαλυμένο σε 1 φλ. νερό, και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά.
  5. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

  • Αντί για μαυρομάτικα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκά φασόλια ή χάντρες που έχουμε ήδη βράσει.
  • Μην παιδεύεστε για τα συγκεκριμένα χόρτα και τα μυρωδικά. Απλώς διαλέξτε οποιαδήποτε πρασινάδα και ό,τι φρέσκο μυρωδικό βρείτε στην αγορά.