Υλικά για 6 άτομα
- 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. αντίδια, βλίτα, ζοχούς, σέσκουλα, σπανάκι ή οποιοδήποτε άγριο χόρτο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κολοκύθι, σε ροδέλες
- 1 φινόκιο, σε ροδέλες
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
- 1 ντομάτα ώριμη, ψιλοκομμένη ή 1 κ.σ. πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα μαζί τα χορταρικά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα ή τον πελτέ, διαλυμένο σε 1 φλ. νερό, και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
- Αντί για μαυρομάτικα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκά φασόλια ή χάντρες που έχουμε ήδη βράσει.
- Μην παιδεύεστε για τα συγκεκριμένα χόρτα και τα μυρωδικά. Απλώς διαλέξτε οποιαδήποτε πρασινάδα και ό,τι φρέσκο μυρωδικό βρείτε στην αγορά.