συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |
Μαυρομάτικα με άγρια χόρτα και μυρωδικά
Υλικά για 6 άτομα 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο500 γρ. αντίδια, βλίτα, ζοχούς, σέσκουλα, σπανάκι ή οποιοδήποτε άγριο χόρτο...
Σαλάτα ροβίτσα
Υλικά για 4 άτομα 300 γρ. ροβίτσα (πράσινα μικρά φασόλια)1 φύλλο δάφνης1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ολόκληρο2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα2 ...
Γίγαντες φούρνου
Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. φασόλια γίγαντες1 κρεμμύδι, ξερό, σε λεπτές φέτες3-4 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο2-3 κλωνάρια σέ...
Φασόλια με σπανάκι και τυρί
Υλικά για 4 άτομα 400 γρ. φασόλια λευκά, μικρά, βρασμένα σε νερό και στραγγισμένα1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες και ξεσποριασμένες, ή...
Σπανακοσουπιές φούρνου
Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. σουπιές750 γρ. σπανάκι1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο ή 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο1/2...
Μελιτζάνες με καρυδάτη σκορδαλιά
Υλικά για 4 άτομα 8 μελιτζάνες τσακώνικες 4 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα 1 φλ. καρυδόψιχα 7-8 σκελίδες σκόρδου, ...

Φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι

προετοιμασία: 45ʹ μαγείρεμα: 30ʹ
Φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι

Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό
  • 500 γρ. σπανάκι, τα τρυφερά φύλλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και τα αφήνουμε ώσπου να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε από πάνω άφθονο κρύο νερό.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και, μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι για να γυαλίσει, αλλά χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, τα φέρνουμε δύο βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 5-6 λεπτά, ρίχνουμε τον πελτέ, το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ώσπου να πιουν τα υγρά τους, να μαλακώσει το σπανάκι και να δέσει η σάλτσα.
  4. Σερβίρουμε το φαγητό μας με ωραία βαρελίσια φέτα, πιπεράτη. Μπορείτε να το απολαύσετε κρύο και ζεστό.

Tips

  • Λίγος άνηθος ή/και μαϊντανός, που θα ψιλοκόψετε πάνω στο πιάτο, θα προσθέσουν ωραία αρώματα στο φαγητό.
  • Το κοτόπουλο ή ο κιμάς από τη μακαρονάδα της προηγούμενης ημέρας ταιριάζουν πολύ με αυτό το φαγητό. Κόψτε σε μπουκιές το κοτόπουλο και προσθέστε το την ώρα που σοτάρετε το κρεμμύδι. Το ίδιο θα κάνετε και με τον κιμά. 
comments powered by Disqus
Q&A
Ο γιος μου, ενώ είναι ιδιαίτερα μελετηρός, δεν έχει πάρει με καλό μάτι τη «φυσική» και τη «χημεία». Προσπαθώ να τον βοηθήσω και να του παρου...
Η κόρη μου 10 ετών έχει λατρεία με τα αστέρια και τον ουρανό. Μπορεί να κάθεται και να τα χαζεύει με τις ώρες. Οι ερωτήσεις που κάνει πολλές...
Ο γιος μου 11 ετών, από πολύ μικρός ακόμα δεν εντυπωσιαζόταν από τα «συμβατικά» ζωάκια που όλοι έχουμε στην καθημερινότητά μας. Γάτες, σκυλι...
Δεκ     22
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού