Υλικά για 4 άτομα

  • 1 1/2 φλ. πλιγούρι
  • 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε ροδέλες
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κόλιαντρο, σε σκόνη
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες, χωρίς τη φλούδα τους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαραθούν, για 1-2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το πλιγούρι, το κύμινο, το κόλιαντρο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
  3. Σβήνουμε με την ντομάτα με 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το πλιγούρι να σιγομαγειρευτεί για 15 λεπτά, μέχρι να πιει το ζουμί του.
  5. Σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι και αφήνουμε το πλιγούρι να φουσκώσει.
  6. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν. Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά.
  7. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες με τον μαϊντανό στο πλιγούρι ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

  • Προαιρετικά, μπορούμε να μουλιάσουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό για 1 ώρα και να μειώσουμε στα 5-10 λεπτά το χρόνο βρασμού.
  • Του ταιριάζει και η φρέσκια ρίγανη.