Υλικά για 4 άτομα

  • 150 γρ. φακές, ψιλές
  • 500 γρ. ταλιατέλες (ή λιγκουίνι ή παπαρδέλες)
  • 4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
  • 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 1 φλ. μαϊντανό ή φρέσκο κόλιαντρο, χοντροκομμένα
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε τις φακές, τις στραγγίζουμε και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό.
  2. Περίπου 10 λεπτά προτού ψηθούν, τις αλατίζουμε. Μόλις μαλακώσουν, τις σουρώνουμε και τις διατηρούμε ζεστές σε ένα μπολ.
  3. Βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία ώστε να γίνουν al dente, τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  4. Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε μέχρι να βγουν τα αρώματά του, για 1-2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά τις φακές, το γιαούρτι, το κρεμμυδόσκορδο, τον μαϊντανό, τον χυμό μαζί με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο.

Tips

  • Το φρέσκο κόλιαντρο ταιριάζει ιδανικά με τα αρώματα της φακής και του λεμονιού. Αν ωστόσο δεν σας αρέσει, επιλέξτε τον ηπιότερο μαϊντανό.
  • Λίγη τριμμένη φέτα, αντί για γιαούρτι, θα δώσει μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του πιάτου.
  • Λίγο τριμμένο αγριοκύμινο (κάρβι) θα ενισχύσει τα αρώματα της συνταγής. Αναζητήστε το σε κάποιο εξειδικευμένο μαγαζί μπαχαρικών.