Υλικά για 6 άτομα
- 500 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, σε ροδέλες
- 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 4 κλωνάρια σέλινου, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, σε κυβάκια
- 1 κ.γ. κάρι, γλυκό
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 250 γρ. φακές, κόκκινες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για την «μπεσαμέλ»
- 3 αυγά
- 1 γιαούρτι, στραγγιστό
- 1/2 φλ. φέτα, θρυμματισμένη
- 3 κ.σ. κεφαλοτύρι για την κρούστα
Εκτέλεση
- Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ροδίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6 λεπτά.
- Τις βάζουμε σε πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλινο, το μείγμα μπαχαρικών και το κάρι μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε τις φακές, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζεστό νερό, τόσο ώστε να μαλακώσουν οι φακές και να μην κολλήσουν, χωρίς να γίνουν νερουλές. Στο τέλος ρίχνουμε και το μαϊντανό.
- «Μπεσαμέλ»: Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κεφαλοτύρι, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
- Μουσακάς: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Απλώνουμε τις φακές σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Από πάνω απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μία στρώση.
- Απλώνουμε και την «μπεσαμέλ» ομοιόμορφα, στρώνοντάς τη με ένα μαχαίρι.
- Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Tips
- Τις μελιτζάνες μπορούμε να τις ψήσουμε στο γκριλ.
- Για να μην πικρίζουν, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με αλάτι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά. Τις στύβουμε και έπειτα τις ψήνουμε ή τις τηγανίζουμε.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλές, χονδρές φακές, τις οποίες όμως θα πρέπει να βράσουμε προηγουμένως σε άφθονο νερό, γιατί χρειάζονται περισσότερη ώρα.