Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, σε ροδέλες
  • 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 4 κλωνάρια σέλινου, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. κάρι, γλυκό
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 250 γρ. φακές, κόκκινες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για την «μπεσαμέλ»

  • 3 αυγά
  • 1 γιαούρτι, στραγγιστό
  • 1/2 φλ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι για την κρούστα

Εκτέλεση

  1. Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ροδίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6 λεπτά.
  2. Τις βάζουμε σε πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλινο, το μείγμα μπαχαρικών και το κάρι μέχρι να μαραθούν.
  3. Ρίχνουμε τις φακές, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζεστό νερό, τόσο ώστε να μαλακώσουν οι φακές και να μην κολλήσουν, χωρίς να γίνουν νερουλές. Στο τέλος ρίχνουμε και το μαϊντανό.
  4. «Μπεσαμέλ»: Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κεφαλοτύρι, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  5. Μουσακάς: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  6. Απλώνουμε τις φακές σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  7. Από πάνω απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μία στρώση.
  8. Απλώνουμε και την «μπεσαμέλ» ομοιόμορφα, στρώνοντάς τη με ένα μαχαίρι.
  9. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

  • Τις μελιτζάνες μπορούμε να τις ψήσουμε στο γκριλ.
  • Για να μην πικρίζουν, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με αλάτι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά. Τις στύβουμε και έπειτα τις ψήνουμε ή τις τηγανίζουμε.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλές, χονδρές φακές, τις οποίες όμως θα πρέπει να βράσουμε προηγουμένως σε άφθονο νερό, γιατί χρειάζονται περισσότερη ώρα.