συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Μουσακάς με κόκκινες φακές

26/10/2012
προετοιμασία: 30ʹ μαγείρεμα: 60ʹ
Μουσακάς με κόκκινες φακές

Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, σε ροδέλες
  • 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 4 κλωνάρια σέλινου, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. κάρι, γλυκό
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 250 γρ. φακές, κόκκινες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για την «μπεσαμέλ»

  • 3 αυγά
  • 1 γιαούρτι, στραγγιστό
  • 1/2 φλ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι για την κρούστα



Εκτέλεση

  1. Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ροδίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6 λεπτά.
  2. Τις βάζουμε σε πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλινο, το μείγμα μπαχαρικών και το κάρι μέχρι να μαραθούν.
  3. Ρίχνουμε τις φακές, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζεστό νερό, τόσο ώστε να μαλακώσουν οι φακές και να μην κολλήσουν, χωρίς να γίνουν νερουλές. Στο τέλος ρίχνουμε και το μαϊντανό.
  4. «Μπεσαμέλ»: Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κεφαλοτύρι, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  5. Μουσακάς: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  6. Απλώνουμε τις φακές σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  7. Από πάνω απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μία στρώση.
  8. Απλώνουμε και την «μπεσαμέλ» ομοιόμορφα, στρώνοντάς τη με ένα μαχαίρι.
  9. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

  • Τις μελιτζάνες μπορούμε να τις ψήσουμε στο γκριλ.
  • Για να μην πικρίζουν, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με αλάτι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά. Τις στύβουμε και έπειτα τις ψήνουμε ή τις τηγανίζουμε.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλές, χονδρές φακές, τις οποίες όμως θα πρέπει να βράσουμε προηγουμένως σε άφθονο νερό, γιατί χρειάζονται περισσότερη ώρα.

Σχετικά Άρθρα

Μεσογειακή σαλάτα με φακές
Η πιο θρεπτική επιλογή για το μεσημεριανό σας γεύμα!Υλικά για 2 μερίδες1 κούπα φακές1 μεγάλο λεμόνι, στυμμένο και ξυσμένο2 κ.σ. ελαιόλαδο&nb...
Πρωτότυπη συνταγή: Ζυμαρικά με φακές
Υλικά για 4 άτομαΠροετοιμασία: 10′ Βράσιμο: 40′ περίπου150 γραμμ. φακές, ψιλές500 γραμμ. λινγκουίνι ή φετουτσίνι ή παπαρδέλες50 ml ελαιόλαδο...
Καλοκαιρινή σαλάτα με φακές και ρύζι
Ο συνδυασμός φακές-ρύζι προσφέρει σε εσάς και τα παιδιά σας όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεστε, ενώ απολαμβάνετε τη δροσερή σας σαλάτα!Υλικά1 φ...
Ψευτομουσακάς με τόνο
Υλικά για 4-6 άτομα 3 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι κόκκινο, μέτριο, ψιλοκομμένο 2 κονσέρβες τόνο...
Ταμπουλέ με φακές και φέτα
Υλικά για 4 άτομα 150 γρ. φακές1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό, με τα τρυφερά κοτσάνια, ψιλοκομμένο1/2 φλ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα2 ντομάτες σφ...
Φακές σαλάτα με μάραθο και πορτοκάλι
Υλικά για 4 άτομα 300 γρ. φακές, ψιλές, βρασμένες2 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο1 μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα...