Υλικά για 4 άτομα
- 200 γρ. φακές, χονδρές
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκους μπαχαριού
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 2-3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
- 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- άνηθο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε τις φακές μαζί με τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40-45 λεπτά. Τις σουρώνουμε, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ρύζι, τα κρεμμυδάκια και το μείγμα μπαχαρικών μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, ρίχνουμε τις ντομάτες, ξαναδοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά της ντομάτας και να είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι.
- Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για ακόμη 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε τις φακές ζεστές ή κρύες, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.
Tips
- Αν δεν έχετε φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι ταιριάζει εξίσου καλά.
- Αντί για ντομάτες, προσθέστε 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας.
- Αν σας αρέσει το άρωμα του κύμινου, προσθέστε 1 κ.γ. την ώρα που τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια.