Υλικά για 4 άτομα

  • 200 γρ. φακές, χονδρές
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχαριού
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 2-3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άνηθο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τις φακές μαζί με τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40-45 λεπτά. Τις σουρώνουμε, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και τις αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ρύζι, τα κρεμμυδάκια και το μείγμα μπαχαρικών μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
  4. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, ρίχνουμε τις ντομάτες, ξαναδοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά της ντομάτας και να είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι.
  5. Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για ακόμη 5 λεπτά.
  6. Σερβίρουμε τις φακές ζεστές ή κρύες, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.

Tips

  • Αν δεν έχετε φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι ταιριάζει εξίσου καλά.
  • Αντί για ντομάτες, προσθέστε 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας.
  • Αν σας αρέσει το άρωμα του κύμινου, προσθέστε 1 κ.γ. την ώρα που τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια.