Υλικά για 4-5 άτομα

  • 250 γρ. φασόλια χάντρες
  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 4 πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, χοντροκομμένο
  • 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 500 γρ. ζωμό λαχανικών (σπιτικός, από βιολογικό κύβο ή ψυγείου)
  • 4-5 κ.σ. κορν-φλάουρ, διαλυμένο σε 1/2 ποτήρι κρύο νερό
  • 1 πρέζα μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
  • 4 κ.σ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό που κοχλάζει και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να είναι σχεδόν έτοιμα.
  2. Στο μεταξύ, σε φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα πράσα ανακατεύοντας. Επειτα από 2-3 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία ένταση, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι τα πράσα και το κρεμμύδι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν. Θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε ζεστό νερό κάθε φορά που τα υγρά εξατμίζονται για να μην κολλήσουν και να μη μαυρίσουν, αλλά να γίνουν ζουμερά, τραγανά και νόστιμα.
  4. Σουρώνουμε τα φασόλια και τα ανακατεύουμε με τα πράσα και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  6. Σάλτσα: Σε κατσαρολάκι βράζουμε τον ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε το κορν-φλάουρ και το μπαχάρι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς. Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε το μείγμα των φασολιών. Περιχύνουμε τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

Tips

  • Μια κανονική μπεσαμέλ μπορεί να πάρει τη θέση της σάλτσας, αλλά το φαγητό θα γίνει πιο πλούσιο σε θερμίδες.
  • Οποιοδήποτε ξερό φασόλι ταιριάζει σε αυτή τη συνταγή, ακόμη και γίγαντες.