Υλικά για 4 άτομα

  • 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, λευκό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο, σε σκόνη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ. μπούκοβο, γλυκό ή μέτριο
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 500 γρ. σπανάκι, τα φύλλα, χοντροκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε άφθονο νερό μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και τα στραγγίζουμε.
  2. Σε πλατιά κατσαρόλα ετοιμάζουμε τον κιμά όπως κάνουμε για τα μακαρόνια. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις μαραθεί προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και, μόλις αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους, σβήνουμε με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τα ντοματάκια και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
  4. Στο μεταξύ περνάμε τα μαυρομάτικα από ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, να καβουρντιστούν ελαφρώς. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, ανακατεύουμε απαλά και έπειτα από 10 λεπτά που έχουν αρχίσει να μελώνουν, προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε πάλι προσεκτικά και, μόλις μαραθεί το σπανάκι, αποσύρουμε και σερβίρουμε.

Tips

  • Αν παραλείψετε το σπανάκι, πασπαλίστε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή (στην εποχή τους) με μυρώνια.
  • Ταιριάζει υπέροχα με στραγγιστό γιαούρτι, που θα σερβίρετε σε ξεχωριστό μπολ, στο πλάι.