Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. φασόλια χάντρες, κατεψυγμένα
  • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα, ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. χοιρινό, για τηγανιά, σε μπουκιές
  • 2 πιπεριές πράσινες, για γεμιστά, σε καρέ
  • 2 πιπεριές κέρατο, σε καρέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε καρέ
  • μπούκοβο, γλυκό ή μέτριο
  • πάπρικα, γλυκιά
  • 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 1 1/2 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 2 φέτες παστουρμά, σε καρεδάκια, χωρίς το τσιμένι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι.
  2. Μόλις γυαλίσει, ρίχνουμε το χοιρινό και το γυρίζουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 5-6 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 6-8 λεπτά.
  4. Συνεχίζουμε με τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 3-4 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα, τις χάντρες, τον παστουρμά και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα φασόλια.
  5. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι, γιατί η σάλτσα πρέπει να είναι πλούσια, αλλά όχι υδαρής. Σερβίρουμε σε πιάτα που επιτρέπουν ψωμένιες «βουτιές» και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λίγο μπούκοβο.

Tips

  • Μπορείτε να ακολουθήσετε την παραδοσιακή συνταγή βάζοντας μοσχαρίσιο λουκάνικο, αντί για χοιρινό και παστουρμά, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε «αλλιώς».
  • Αναζητήστε καπνιστή πάπρικα Ισπανίας στα μπαχαράδικα. Θα ενισχύσει τα αρώματα που δίνουν οι πιπεριές.