Υλικά για 4 άτομα

  • 400 γρ. φασόλια λευκά, μικρά, βρασμένα σε νερό και στραγγισμένα
  • 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες και ξεσποριασμένες, ή 1 κουτί κονκασέ
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. σπανάκι, φρέσκο, χοντροκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γρ. τυρί κατίκι Δομοκού
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή, τριμμένη
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο, σχετικά βαθύ, σκεύος.
  2. Βάζουμε 3-4 κουταλιές λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, ώσπου να γυαλίσουν.
  3. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και ανακατεύουμε για ακόμη 3-4 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, απαλά, να μην κολλήσουν αλλά και να μη σπάσουν. Τα αφήνουμε 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να φύγουν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος.
  7. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι να κάψει, ρίχνουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε γρήγορα για 2-3 λεπτά, όχι περισσότερο, σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και το απλώνουμε πάνω στα φασόλια.
  8. Αναμειγνύουμε το κατίκι, την κεφαλογραβιέρα, το αυγό και τη ρίγανη και απλώνουμε το μείγμα επάνω στο σπανάκι. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Tip

Στο μείγμα των φασολιών προσθέστε και 2-3 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας (μαϊντανό, άνηθο, μάραθο).