Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 1 κρεμμύδι, ξερό, σε λεπτές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
  • 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ) + 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε άφθονο κρύο νερό. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό.
  2. Την επομένη τούς στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν, τους ξαφρίζουμε και τους αφήνουμε να μαλακώσουν, για 50 λεπτά.
  3. Τους στραγγίζουμε και τους μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
  4. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά μαραίνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι για 3 λεπτά, να γυαλίσουν αλλά να μη μαυρίσουν.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
  6. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 10 λεπτά και περιχύνουμε τους γίγαντες.
  7. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Αν χρειαστεί, στο μεταξύ προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι οι γίγαντες.
  8. Περίπου 15 λεπτά πριν από το τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι, για να συμπληρώσουμε αν χρειαστεί, και ανεβάζουμε στη μεσαία σχάρα για να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό.

Tip

Το στραγγιστό γιαούρτι ταιριάζει πολύ με τους γίγαντες. Μπορείτε να το σερβίρετε σε μπολ στο πλάι του φαγητού.