Υλικά για 4 άτομα

  • 1 μελιτζάνα φλάσκα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ρεβίθια, βρασμένα (ή έτοιμα κονσέρβας)
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Τρυπάμε τη μελιτζάνα με το πιρούνι σε 3-4 σημεία κα την ψήνουμε στο γκριλ ή σε τηγάνι αντικολλητικό ή σε γκριλιέρα, μέχρι να μαυρίσει ομοιόμορφα η φλούδα της και να μαλακώσει.
  2. Μόλις κρυώσει λίγο, την κόβουμε στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι παίρνουμε τη σάρκα της. Την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά.
  3. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, αλλά όχι τελείως αλοιφή. Δοκιμάζουμε το αλάτι, βάζουμε τη σαλάτα σε ένα μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο για να κρυώσει και να δέσουν τα αρώματά της.
  4. Σερβίρουμε κρύα τη σαλάτα, με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tips

  • Για να πετύχετε τα αρώματα καπνιστής μελιτζάνας, ο καλύτερος τρόπος είναι να την ψήσετε στη φλόγα από το γκαζάκι, αφού μάλλον δεν διαθέτετε ξυλόφουρνο στο σπίτι.
  • Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό ψάρι ή καλαμαράκια ή σουπιές.