συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Ρεβίθια φρικασέ

26/10/2012
αναμονή: 12-24 ώρες προετοιμασία: 20ʹ μαγείρεμα: 2 ώρες
Ρεβίθια φρικασέ

Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το τρυφερό πράσινο τμήμα, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντρό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, χοντρό, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό χορταρικά (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, άγρια χόρτα), χοντροκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 αυγά

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό.
  2. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε άφθονο νερό, μαζί με τη δάφνη, ώσπου να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, πετάμε τη δάφνη και κρατάμε το ζωμό τους.
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν, αλλά να μην αλλάξουν χρώμα.
  4. Προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και τα χορταρικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.
  5. Ρίχνουμε τα ρεβίθια μαζί με λίγο από το ζωμό τους και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.
  6. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη από το ζωμό των ρεβιθιών. Μόλις βράσουν τα χορταρικά – όχι εντελώς, πρέπει να «κρατάνε» λίγο στο δόντι –, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Αυγολέμονο: Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτοντας λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα χύνουμε στα αυγά λίγο-λίγο από το ζωμό του φαγητού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  8. Όταν το μείγμα ζεσταθεί αρκετά, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και κουνάμε κυκλικά να πάει παντού.
  9. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

  • Το στραγγιστό γιαούρτι είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για το πιάτο.
  • Αν δεν μπορείτε να βρείτε χόρτα ή βαριέστε το καθάρισμα, αντικαταστήστε τα με 2-3 μαρούλια, χοντροκομμένα.
  • Ψιλοκόψτε 5-6 φυλλαράκια δυόσμου προς το τέλος του μαγειρέματος αν σας αρέσει το άρωμά του.

Σχετικά Άρθρα

Εύκολο και νόστιμο χούμους
Το χούμους θεωρείται, όχι άδικα, ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά ορεκτικά - αλείμματα - συνοδευτικά- ντιπ. Πρόκειται για έναν θρεπτικό θη...
Ρεβιθοσουτζουκάκια με σάλτσα
Υλικά για 6 άτομα 500 γρ. ρεβίθια2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια1-2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες1/2 κ.γ. μπαχάρι,...
Ρεβίθια σαλάτα
Υλικά για 6 άτομα 500 γρ. ρεβίθια1 φύλλο δάφνης1 κλωνάρι δενδρολίβανου, φρέσκου ή 1 κ.σ. ξερό5-6 κόκκους μπαχαριού3 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμέ...
Ρεβίθια με μαύρες ελιές
Υλικά για 4-5 άτομα 500 γρ. ρεβίθια1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες1 κ.σ. πελτέ ντομάτας3-4 σκελίδες σκ...
Πατάτες σαν φρικασέ
Υλικά για 4 άτομα 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ξερό, σε ροδέλες 1 μαρούλι, κομμένο όπως στη σαλάτα 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ...
Ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά για 4 άτομα 400 γρ. ρεβίθια1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο1 ματσάκι μαϊντανό, ...