συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Χοιρινή πανσέτα με φιστίκια Αιγίνης

προετοιμασία: 20ʹ ψήσιμο: 2 ώρες
Χοιρινή πανσέτα με φιστίκια Αιγίνης

Υλικά για 10 άτομα

  • 3 κιλά χοιρινή πανσέτα (χωρίς κόκαλο), χωρισμένα σε 2 κομμάτια
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 6 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού
  • 6 κ.σ. πετιμέζι
  • 8 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, τριμμένα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 100 ml κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τις πανσέτες και τις τηγανίζουμε από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC.
  3. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πανσέτας σε ταψί και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το πετιμέζι και τα μισά φιστίκια. Επαναλαμβάνουμε και για το άλλο κομμάτι.
  4. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, προσθέτουμε το κρασί και ψήνουμε για 1 1/2 με 2 ώρες. Κατά διαστήματα περιχύνουμε με το ζουμάκι τους.
  5. Μόλις ψηθεί το κρέας, το μεταφέρουμε σε πιατέλα και το κρατάμε ζεστό. Περνάμε το ζουμί του ταψιού από σήτα και το μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα.
  6. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί και να μείνει η μισή ποσότητα. Σερβίρουμε το κρέας περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Tip

Βάζουμε το ένα κομμάτι επάνω στο άλλο για εξοικονόμηση χώρου, αλλά κυρίως για να μη στεγνώσει το κρέας και χάσει όλους τους χυμούς του.

Σχετικά Άρθρα

Καρέ χοιρινής μπριζόλας
Υλικά για 10 άτομα 1 καρέ χοιρινής μπριζόλας, 4 περίπου κιλά, ολόκληρο Για τη γέμιση 4 κλωναράκια φρέσκου δενδρολίβανου4 κλωναράκια φρέσκου...
Το πιο εύκολο και λαχταριστό χοιρινό ρολό
Φτιάξτε γρήγορα και εύκολα ένα λαχταριστό χοιρινό ρολό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζιΥλικά2 κιλά χοιρινό λαιμό (ζητήστε από τον κρεοπώλη ν...
Ψαρονέφρι με λιαστή ντομάτα και ανθότυρο
Υλικά για 4 άτομα 2 κομμάτια ψαρονέφρι, χοιρινόαλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι1-6 λιαστές ντομάτες, σε βάζο με λάδι, ψιλοκομμένες2-3 κλωνάρι...
Καραμελωμένο μπουτάκι αρνίσιο
Υλικά για 4 άτομα 1 μπουτάκι, αρνίσιο (περίπου 1.250-1.300 γρ.)3 κ.σ. μέλι, θυμαρίσιο1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη1 κ.γ. κα...
Κοτόπουλο με αμύγδαλα στην κατσαρόλα
Υλικά για 10 άτομα 2 1/2 κιλά κοτόπουλο, στήθος, σε μπουκιές12 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο10 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες12 κ.σ. ξίδι700 γρ. ντομα...
Αρνάκι πικάντικο
Υλικά για 10 άτομα 3 κιλά αρνάκι, ψαχνό, σε μερίδεςΓια τη μαρινάδα250 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό2 κ.σ. κάρι2 κ.σ. κύμινο, τριμμένο2 κ.σ. κόλια...