Υλικά για 10 άτομα
- 1 χοιρινό μπουτάκι, με το κόκαλο και την πέτσα, περίπου 2 κιλά
- 4 σκελίδες σκόρδου
Για την επικάλυψη
- 3 κ.σ. μέλι
- 4 κ.σ. μουστάρδα, πικάντικη
- 1 κλωναράκι δενδρολίβανου, ψιλοκομμένο
- χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο
- ½ λίτρο λευκό ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
- Με ένα μαχαίρι σχίζουμε σε διάφορα σημεία το μπουτάκι και στις τομές βάζουμε λίγο πιπέρι, αλάτι και σκόρδο.
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για την επικάλυψη και αλείφουμε το χοιρινό.
- Τυλίγουμε το μπουτάκι σε λαδόκολλα και το βάζουμε σε ένα ταψί.
- Προσθέτουμε το κρασί και το βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο, στους 170°C, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 30 λεπτά στους 200°C.
- Παίρνουμε όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί, τα περνάμε από ένα σουρωτήρι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Σερβίρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ, ώστε να βάλει ο καθένας όσο θέλει.
Tips
- Για να ψηθεί ομοιόμορφα το μπουτάκι, πρέπει, όταν αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, να το βάλουμε στη σχάρα και όχι μέσα στο ταψί.
- Το ταψί είναι προτιμότερο να είναι μικρό, για να κρατήσει τους χυμούς του το κρέας.