συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Γιουβαρλάκια

25/10/2012
προετοιμασία: 20ʹ μαγείρεμα: 35ʹ
Γιουβαρλάκια

Υλικά για 4-5 άτομα

Για τα γιουβαρλάκια
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • 2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ζωμό
  • 1 λίτρο νερό
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ρύζι γλασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό μαζί με λίγο αλάτι. Μόλις βράσει, προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ρύζι, τη δάφνη και τα γιουβαρλάκια.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.

Tips

  • Τα γιουβαρλάκια είναι πολύ πιο νόστιμα αυγοκομμένα: Χτυπάμε σε ένα μπολ 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι και 1 κ.σ. άνηθο και σιγά-σιγά 2-3 κ.σ. από το ζωμό της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγολέμονο και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού.
  • Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση, μέσα στο νερό ρίχνουμε 1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 κλωναράκι σέλινου, 2 καρότα σε ροδέλες και 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο.

Σχετικά Άρθρα

Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο
Υλικά για 4 μερίδες600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος1/2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα1/2 φλιτζ. κρεμμύδι ξερό, τριμμένο1/2 φλιτζ. λάδι1/2 ματσάκι μαϊντανός3 ...
Αξεπέραστη συνταγή για μακαρόνια με κιμά
Υλικά 1 πακέτο μακαρόνιααλάτιελαιόλαδοΓια τον κιμά1/2 κιλό κιμά1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο1/2 ματσάκι μαϊντανό1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμ...
Κεμπάπ στη σχάρα
Υλικά για 6 άτομα 1 κιλό αρνίσιο κιμά ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο 2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα ψιλοκομμένα 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμ...
Μοσχαράκι καπαμά με κάππαρη
Υλικά για 4 άτομα 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ελιά), σε μικρά κομμάτια 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα 200 ml λ...
Μοσχάρι μπουργκινιόν
Υλικά για 10 άτομα 2 1/2 κιλά μοσχάρι (χτένι), σε μερίδες4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο3 κ.σ. βούτυρο1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο100 ml μπράντι750 ml...
Φιλέτο πιπεράτο
Υλικά για 10 άτομα 3 κιλά φιλέτο, μοσχαρίσιο ολόκληρο8 κ.σ. μουστάρδα, πικάντικη100 ml μπράντι8 κ.σ. βούτυρο6 κ.σ. πράσινο πιπέρι Μαδαγασκάρ...