Υλικά για 4 άτομα

  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, μέτριο, περασμένο στον τρίφτη
  • 1 1/2 κιλό ψαχνό από αρνίσιο μπούτι, σε μπουκιές
  • 4 ποτήρια νερό, ζεστό
  • 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες, σε κυβάκια, ή 1 κουτί κονκασέ ή 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 ποτήρια ρύζι καρολίνα
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
  2. Ρίχνουμε και το κρέας και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρντιστεί. Όταν πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το νερό, την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 35-40 λεπτά.
  3. Όταν θα είναι σχεδόν έτοιμο, περνάμε τα υγρά από ψιλό σουρωτήρι. Χρειαζόμαστε 4 1/2 ποτήρια για να βράσει το ρύζι. Αν είναι λιγότερο, προσθέτουμε ζεστό νερό και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  4. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  5. Έπειτα από περίπου 20 λεπτά πρέπει να είναι έτοιμο. Στο ενδιάμεσο, ελέγχουμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό, το οποίο θα προσθέσουμε βραστό.
  6. Το φαγητό δεν πρέπει να είναι στεγνό όπως το πιλάφι. Πρέπει να έχει υγρά, όπως ένα ριζότο.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε με προσοχή, βάζουμε μια καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και ξανασκεπάζουμε για να απορροφηθεί η περιττή υγρασία.
  8. Αφού περάσουν 10-15 λεπτά, το σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.

Tips

  • Πασπαλίστε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα και δροσιά στη γεύση.
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο μπαχάρι θα προσθέσει ωραία αρώματα στο φαγητό.