συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Μοσχάρι μπουκιές με δαμάσκηνα

προετοιμασία: 10ʹ  μαγείρεμα: 90ʹ
Μοσχάρι μπουκιές με δαμάσκηνα

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι (κιλότο), σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού
  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το μπαχάρι και την κανέλα, για 2-3 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις γυαλίσει και μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και 2-3 λεπτά μετά, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, τη δάφνη και ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας.
  4. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν δούμε ότι τα υγρά σώνονται, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
  5. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Σιγοβράζουμε το φαγητό για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να πήξει η σάλτσα.
  6. Σερβίρουμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή κυδωνάτα κομμένες τηγανητές πατάτες.

Tips

  • Προτιμήστε δαμάσκηνα ελληνικά ή γαλλικά, που είναι πιο αρωματικά και ξινούτσικα. Τα αμερικανικά είναι πολύ γλυκά και μάλλον αδιάφορα στη γεύση.
  • Αντί για πελτέ, χρησιμοποιήστε 200 ml χυμό ντομάτας.

Σχετικά Άρθρα

Κεμπάπ στη σχάρα
Υλικά για 6 άτομα 1 κιλό αρνίσιο κιμά ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο 2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα ψιλοκομμένα 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμ...
Μοσχαράκι καπαμά με κάππαρη
Υλικά για 4 άτομα 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ελιά), σε μικρά κομμάτια 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα 200 ml λ...
Μοσχάρι μπουργκινιόν
Υλικά για 10 άτομα 2 1/2 κιλά μοσχάρι (χτένι), σε μερίδες4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο3 κ.σ. βούτυρο1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο100 ml μπράντι750 ml...
Φιλέτο πιπεράτο
Υλικά για 10 άτομα 3 κιλά φιλέτο, μοσχαρίσιο ολόκληρο8 κ.σ. μουστάρδα, πικάντικη100 ml μπράντι8 κ.σ. βούτυρο6 κ.σ. πράσινο πιπέρι Μαδαγασκάρ...
Μοσχαράκι στη γάστρα
Υλικά για 10 άτομα 2 κιλά μοσχαράκι (χτένι ή ποντίκι), σε κομμάτια διαστάσεων περίπου 5 x 5 εκ.2 κιλά πατάτες, μικρές, καθαρισμένες300 γρ. κ...
Σουτζουκάκια φούρνου
Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά2 σκελίδες σκόρδου2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κ.γ. κύμινο2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί1 φλ. λευκό ξηρό κρασίαλ...
comments powered by Disqus