Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι (κιλότο), σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού
  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το μπαχάρι και την κανέλα, για 2-3 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις γυαλίσει και μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και 2-3 λεπτά μετά, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, τη δάφνη και ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας.
  4. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν δούμε ότι τα υγρά σώνονται, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
  5. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Σιγοβράζουμε το φαγητό για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να πήξει η σάλτσα.
  6. Σερβίρουμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή κυδωνάτα κομμένες τηγανητές πατάτες.

Tips

  • Προτιμήστε δαμάσκηνα ελληνικά ή γαλλικά, που είναι πιο αρωματικά και ξινούτσικα. Τα αμερικανικά είναι πολύ γλυκά και μάλλον αδιάφορα στη γεύση.
  • Αντί για πελτέ, χρησιμοποιήστε 200 ml χυμό ντομάτας.