Υλικά για 6 άτομα

  • 650 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
  • 2 παξιμάδια επτάζυμα, τριμμένα στο multi
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, μέτριο, περασμένο στον τρίφτη
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • μπούκοβο, γλυκό ή μέτριο, για το σερβίρισμα

Για το αυγολέμονο

  • 250 ml ζωμός βοδινού ή λαχανικών (ψυγείου ή από κύβο)
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, τα τριμμένα παξιμάδια, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά, για 10-15 λεπτά, να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  2. Αν ο κιμάς είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και δουλεύουμε το μείγμα λίγο ακόμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει η ζύμη.
  3. Πλάθουμε κεφτέδες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τους πιέζουμε στη μέση να πλατύνουν και τους περνάμε από το αλεύρι. Τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  4. Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο ώστε να καλύπτει μέχρι τη μέση τους κεφτέδες και μόλις κάψει βάζουμε λίγους λίγους τους κεφτέδες. Τους γυρνάμε από την άλλη πλευρά μόλις κάνουν δυνατή κρούστα.
  5. Αυγολέμονο: Χτυπάμε στο multi τα αυγά και προσθέτουμε, συνεχίζοντας το χτύπημα, το χυμό λεμονιού. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζωμό να βράσει και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Λιώνουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο ζωμό. Μόλις αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζωμό στα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα, για να αρχίσει το αυγολέμονο να ανεβάζει θερμοκρασία σταδιακά χωρίς να κόψει. Μόλις ζεσταθεί, το χύνουμε μέσα στο κατσαρολάκι με το ζωμό και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε σε πιατέλα ή σε πιάτα τους κεφτέδες και περιχύνουμε με το αυγολέμονο. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.

Tips

  • Πρόκειται για παλιά πηλιορείτικη συνταγή, ελαφρώς φρεσκαρισμένη.
  • Αν δεν θέλετε μπούκοβο ή ακόμη και καπνιστή πάπρικα, δοκιμάστε ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό. Θα προσθέσουν φρεσκάδα.