συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Κεφτέδες αυγολέμονο

αναμονή: 1 ώρα   προετοιμασία: 25ʹ  μαγείρεμα: 45ʹ
Κεφτέδες αυγολέμονο

Υλικά για 6 άτομα

  • 650 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
  • 2 παξιμάδια επτάζυμα, τριμμένα στο multi
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, μέτριο, περασμένο στον τρίφτη
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • μπούκοβο, γλυκό ή μέτριο, για το σερβίρισμα

Για το αυγολέμονο

  • 250 ml ζωμός βοδινού ή λαχανικών (ψυγείου ή από κύβο)
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, τα τριμμένα παξιμάδια, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά, για 10-15 λεπτά, να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  2. Αν ο κιμάς είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και δουλεύουμε το μείγμα λίγο ακόμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει η ζύμη.
  3. Πλάθουμε κεφτέδες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τους πιέζουμε στη μέση να πλατύνουν και τους περνάμε από το αλεύρι. Τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  4. Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο ώστε να καλύπτει μέχρι τη μέση τους κεφτέδες και μόλις κάψει βάζουμε λίγους λίγους τους κεφτέδες. Τους γυρνάμε από την άλλη πλευρά μόλις κάνουν δυνατή κρούστα.
  5. Αυγολέμονο: Χτυπάμε στο multi τα αυγά και προσθέτουμε, συνεχίζοντας το χτύπημα, το χυμό λεμονιού. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζωμό να βράσει και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Λιώνουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο ζωμό. Μόλις αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζωμό στα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα, για να αρχίσει το αυγολέμονο να ανεβάζει θερμοκρασία σταδιακά χωρίς να κόψει. Μόλις ζεσταθεί, το χύνουμε μέσα στο κατσαρολάκι με το ζωμό και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε σε πιατέλα ή σε πιάτα τους κεφτέδες και περιχύνουμε με το αυγολέμονο. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.

Tips

  • Πρόκειται για παλιά πηλιορείτικη συνταγή, ελαφρώς φρεσκαρισμένη.
  • Αν δεν θέλετε μπούκοβο ή ακόμη και καπνιστή πάπρικα, δοκιμάστε ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό. Θα προσθέσουν φρεσκάδα.
Λαχταριστά κεφτεδάκια λαχανικών στο φούρνο
Είναι εύκολα αλλά και υγιεινά κεφτεδάκια, μια που δεν θέλουν τηγάνισμα αλλά και θα πείσουν τα παιδιά σας να δοκιμάσουν λαχανικά που σε άλλες...
Φαβοκεφτέδες
Υλικά για 4 άτομα 250 γρ. φάβα1 φύλλο δάφνης3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο1 κ...
Μπιφτέκια κρασάτα
Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα100 ml (1/2 ποτήρι) κόκκινο ξηρό κρασί1 κ.γ. θυμάρι, τριμμέν...
Ρολό κιμά με αυγά στο φούρνο
Υλικά για 6 άτομα 750 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο ή βοδινό1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες3 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο,...
Μαυρομάτικα με κιμά και σπανάκι
Υλικά για 4 άτομα 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κρεμμύδι, λευκό, μεγάλο, ψιλοκομμένο250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο1 κ.γ. κύμι...
Τονοκεφτέδες
Υλικά για 4 άτομα 200 γρ. τόνο, σε νερό, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο3 χοντρές φέτες μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό3 φρέσκα ...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...



Δεκ     7
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού

comments powered by Disqus