συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Nτοματοπιπερόρυζο με κατίκι Δομοκού

24/10/2012
προετοιμασία: 15ʹ  μαγείρεμα: 15ʹ
Nτοματοπιπερόρυζο με κατίκι Δομοκού

Υλικά για 5 άτομα

  • 3/4 του φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 4 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε ροδέλες
  • 400 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κιλά ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, περασμένες από το μπλέντερ
  • 7 κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. κατίκι Δομοκού


Εκτέλεση

  1. Σε μια αντικολλητική, κατά προτίμηση, κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει σχεδόν διάφανο, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τις ντομάτες.
  4. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και ψήνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι χωρίς να λιώσει και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  5. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε, καλύπτουμε το χείλος της κατσαρόλας με μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα και σκεπάζουμε με το καπάκι. Σερβίρουμε έπειτα από 10 λεπτά. Έτσι, το ντοματόρυζο θα μείνει σπυρωτό.
  6. Σε κάθε πιάτο, σερβίρουμε πάνω από το ρύζι και μία κουταλιά κατίκι.


Tips

  • Αυτή η συνταγή σηκώνει όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Ανάλογα με το γούστο μας, βάζουμε κύμινο, φρέσκια ρίγανη, βασιλικό ή δυόσμο.
  • Ωραιότατο γίνεται και με πλιγούρι, αντί για ρύζι, ή με ένα ψιλό ζυμαρικό, όπως κουσκούς ή κριθαράκι.
  • Την επόμενη ημέρα, το φαγητό αυτό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο.

Σχετικά Άρθρα

Γεμιστές ρυζοκροκέτες
Υλικά250 γραμ. ρύζι Kαρολίνα100 γραμ. μοτσαρέλα σε κυβάκια100 γραμ. κασέρι τριμμένο100 γραμ. γαρίδες βρασμένες2 αυγά ελαφρά χτυπημένα1 φλ. λ...
Κρεμώδης σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα
Υλικά3 ντομάτες2 αγγούρια1/2 κρεμμύδι1 σκελίδα σκόρδο1 κ.σ. μαγιονέζα1 κ.σ. κρέμα γάλακτοςΠιπέρι ΑλάτιΕκτέλεσηΚόψτε τις ντομάτες και τα...
Γαλατόπιτα με ρύζι
Υλικά για 6 άτομα 2 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική10 αυγά1 κ.σ. άνθος αραβοσίτου2 κ.σ. νερό2 λοβούς βανίλιας, οι σπόροι3 φλ. ...
Ρύζι μπασμάτι με κρόκο Κοζάνης
Υλικά για 10 άτομα 1 κιλό ρύζι μπασμάτι10 ίνες κρόκο Κοζάνης10 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κ.γ. σπόρους κακουλέ (καρδάμωμο)4 καρότα, τριμμένα2 κ.σ....
Αρνί ατζέμ πιλάφι
Υλικά για 4 άτομα 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κρεμμύδι, μέτριο, περασμένο στον τρίφτη1 1/2 κιλό ψαχνό από αρνίσιο μπούτι, σε μπουκιές4 ποτήρια νε...
Φακές με ρύζι
Υλικά για 4 άτομα 200 γρ. φακές, χονδρές1-2 φύλλα δάφνης5-6 κόκκους μπαχαριού200 γρ. ρύζι καρολίνα1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο2-3 ...