Υλικά για 5 άτομα

  • 3/4 του φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 4 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε ροδέλες
  • 400 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κιλά ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, περασμένες από το μπλέντερ
  • 7 κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. κατίκι Δομοκού

Εκτέλεση

  1. Σε μια αντικολλητική, κατά προτίμηση, κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει σχεδόν διάφανο, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τις ντομάτες.
  4. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και ψήνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι χωρίς να λιώσει και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  5. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε, καλύπτουμε το χείλος της κατσαρόλας με μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα και σκεπάζουμε με το καπάκι. Σερβίρουμε έπειτα από 10 λεπτά. Έτσι, το ντοματόρυζο θα μείνει σπυρωτό.
  6. Σε κάθε πιάτο, σερβίρουμε πάνω από το ρύζι και μία κουταλιά κατίκι.

Tips

  • Αυτή η συνταγή σηκώνει όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Ανάλογα με το γούστο μας, βάζουμε κύμινο, φρέσκια ρίγανη, βασιλικό ή δυόσμο.
  • Ωραιότατο γίνεται και με πλιγούρι, αντί για ρύζι, ή με ένα ψιλό ζυμαρικό, όπως κουσκούς ή κριθαράκι.
  • Την επόμενη ημέρα, το φαγητό αυτό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο.