Υλικά για 5-6 άτομα
- 1/2 κιλό αμπελόφυλλα
- 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 2 φλ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Αχνίζουμε σε βραστό νερό τα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά, είτε είναι φρέσκα είτε σε άρμη. Τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
- Σε ένα τηγάνι με 2-3 κουταλιές λάδι και 2-3 κουταλιές νερό ρίχνουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαϊντανό, την ντομάτα και το αλατοπίπερο. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 4-5 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Απλώνουμε αμπελόφυλλα στο ταψί ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια χωρίς να αφήνει κενά και να ανεβεί και στα πλαϊνά.
- Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα αμπελόφυλλα.
- Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με αμπελόφυλλα σαν να είναι πίτα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 4 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν τα αμπελόφυλλα και ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
- Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει πιει όλα τα υγρά και έχει μείνει με το λάδι του. Προτού το βγάλουμε από το φούρνο, δοκιμάζουμε αν έχει γίνει το ρύζι.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Tips
- Σερβίρουμε το φαγητό κρύο ή ζεστό, παρέα με στραγγιστό γιαούρτι.
- Αν δεν σας αρέσει το άρωμα κάποιου από τα μυρωδικά, απλώς μην το προσθέσετε.