Υλικά για 4 άτομα

  • 2 πιπεριές πράσινες (για γεμιστά)
  • 2 κολοκυθάκια, μικρά
  • 3 ντομάτες ώριμες, σφιχτές
  • 1 κρεμμύδι λευκό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. θυμάρι ή ρίγανη, φρέσκια (τα φυλλαράκια) ή 1 κ.γ. ξερή
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια.
  2. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και κρατάμε και το χυμό τους.
  3. Σε μια πλατιά κατσαρόλα καίμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια και τα φέρνουμε 2-3 βόλτες να πάρουν λίγο χρώμα.
  4. Ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα, το θυμάρι ή τη ρίγανη, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και 2 ποτήρια νερό.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το ρύζι και αν χρειαστεί (το ρύζι είναι ακόμη άψητο) προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  7. Όταν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι, επειδή το ρύζι θα το τραβήξει. Δεν πρέπει να είναι στεγνό.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Tips

  • Πιπεράτη φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμί ζητάει αυτό το φαγητό που φωνάζει ελληνικό καλοκαίρι.
  • Στο μείγμα σας μπορείτε να προσθέσετε και μελιτζάνα ψιλοκομμένη, αλλά και αμπελόφυλλα.