συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

προετοιμασία: 25ʹ  μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα
Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1 1/2 κιλό), σε μερίδες
  • 1 κιλό κρεμμύδια κόκκινα, ψιλοκομμένα
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτί κονκασέ ή χυμός ντομάτας
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κύβους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (500 γρ.) χοντρά μακαρόνια

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα (ταβά ή πλασωτέ) βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν.
  2. Αραδιάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το γυρνάμε να πάρει καλό χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί. Πού και πού το ανακατεύουμε.
  4. Αφού περάσουν 30 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα από 15 λεπτά ελέγχουμε αν έχει γίνει το κοτόπουλο και ρίχνουμε και την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν ακόμη 5 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα έχουμε σουρώσει και έχουμε κρατήσει 1 ποτήρι από το νερό τους.
  6. Βγάζουμε το κοτόπουλο με το τυρί σε μία πιατέλα και τη σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Αν η σάλτσα είναι πηχτή, αραιώνουμε με νερό από τα μακαρόνια.

Tips

  • Οι χρόνοι μαγειρέματος για το κοτόπουλο δεν μπορεί να είναι σταθεροί. Εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το κρέας, αν είναι ελευθέρας βοσκής κτλ.
  • Αν δεν σας φτάνει η κεφαλογραβιέρα που έχει το φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο τυρί πάνω στα μακαρόνια.
  • Τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω την ώρα του σερβιρίσματος.

Σχετικά Άρθρα

Φαρφάλες με κοτόπουλο και δενδρολίβανο
Υλικά για 4 άτομα 350 γρ. φαρφάλες ή άλλο κοντό ζυμαρικό5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο350 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους1 κρεμμύδι, ψιλοκομ...
Τα πιο νόστιμα λαζάνια φούρνου
Είναι τα πιο νόστιμα λαζάνια φούρνου που έχετε δοκιμάσει ποτέ!  Υλικά15 φύλλα λαζάνιαΓια την σάλτσα ντομάτας250 gr. ντομ...
Macaroni & Cheese: Λαχταριστά μακαρόνια με τυρί στο φούρνο
Τι είναι το Mac and Cheese; Μακαρόνια με τυρί στον φούρνο, στην πιο λαχταριστή εκδοχή που έχετε δοκιμάσει!Πρόκειται για ένα πιάτο που συχνά ...
Mπουτάκια κοτόπουλου παναρισμένα σε κορν φλέικς
Αυτή είναι μια από τις πολλές υπέροχες συνταγές που θα βρείτε στο νέο περιοδικό Γευσιγνώστης!Από αυτή την Κυριακή 19 Νοεμβρίου και κάθε μήνα...
Τα κεφτεδάκια του Τζέιμι Όλιβερ
Αν και καμιά συνταγή δε συναγωνίζεται τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, αυτή η εκδοχή του διάσημου σεφ Τζέιμι Όλιβερ, είναι εξίσου πεντανόστιμη!Υλι...
Κοτόσουπα: Εύκολη, νόστιμη και δυναμωτική
Η θερμοκρασία πέφτει και η αγαπημένη σε όλους κοτόσουπα, ξαναμπαίνει στο μενού της εβδομάδας. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη και το αποτέλε...
comments powered by Disqus