Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1 1/2 κιλό), σε μερίδες
  • 1 κιλό κρεμμύδια κόκκινα, ψιλοκομμένα
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτί κονκασέ ή χυμός ντομάτας
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κύβους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (500 γρ.) χοντρά μακαρόνια

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα (ταβά ή πλασωτέ) βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν.
  2. Αραδιάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το γυρνάμε να πάρει καλό χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί. Πού και πού το ανακατεύουμε.
  4. Αφού περάσουν 30 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα από 15 λεπτά ελέγχουμε αν έχει γίνει το κοτόπουλο και ρίχνουμε και την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν ακόμη 5 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα έχουμε σουρώσει και έχουμε κρατήσει 1 ποτήρι από το νερό τους.
  6. Βγάζουμε το κοτόπουλο με το τυρί σε μία πιατέλα και τη σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Αν η σάλτσα είναι πηχτή, αραιώνουμε με νερό από τα μακαρόνια.

Tips

  • Οι χρόνοι μαγειρέματος για το κοτόπουλο δεν μπορεί να είναι σταθεροί. Εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το κρέας, αν είναι ελευθέρας βοσκής κτλ.
  • Αν δεν σας φτάνει η κεφαλογραβιέρα που έχει το φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο τυρί πάνω στα μακαρόνια.
  • Τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω την ώρα του σερβιρίσματος.