συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

26/10/2012
προετοιμασία: 25ʹ  μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα
Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1 1/2 κιλό), σε μερίδες
  • 1 κιλό κρεμμύδια κόκκινα, ψιλοκομμένα
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτί κονκασέ ή χυμός ντομάτας
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κύβους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (500 γρ.) χοντρά μακαρόνια

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα (ταβά ή πλασωτέ) βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν.
  2. Αραδιάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το γυρνάμε να πάρει καλό χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί. Πού και πού το ανακατεύουμε.
  4. Αφού περάσουν 30 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα από 15 λεπτά ελέγχουμε αν έχει γίνει το κοτόπουλο και ρίχνουμε και την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν ακόμη 5 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα έχουμε σουρώσει και έχουμε κρατήσει 1 ποτήρι από το νερό τους.
  6. Βγάζουμε το κοτόπουλο με το τυρί σε μία πιατέλα και τη σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Αν η σάλτσα είναι πηχτή, αραιώνουμε με νερό από τα μακαρόνια.

Tips

  • Οι χρόνοι μαγειρέματος για το κοτόπουλο δεν μπορεί να είναι σταθεροί. Εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το κρέας, αν είναι ελευθέρας βοσκής κτλ.
  • Αν δεν σας φτάνει η κεφαλογραβιέρα που έχει το φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο τυρί πάνω στα μακαρόνια.
  • Τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω την ώρα του σερβιρίσματος.

Σχετικά Άρθρα

Φαρφάλες με κοτόπουλο και δενδρολίβανο
Υλικά για 4 άτομα 350 γρ. φαρφάλες ή άλλο κοντό ζυμαρικό5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο350 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους1 κρεμμύδι, ψιλοκομ...
Γιουβέτσι με κοτόπουλο
Υλικά για 4 μερίδες 1 κρεμμύδι, σε κομμάτια2 σκελίδες σκόρδο1/2 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο1 κ.γ. κανέλα1 κ.γ. μαύρο πιπέρι2 κ.γ. αλάτι1/2 ...
Εύκολες και γρήγορες κοτομπουκιές
Το μυστικό κρύβεται στο πανάρισμα με κορν φλέικς!Υλικά:4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου2 φλιτζάνια κορν φλέικς2 αυγά½ φλιτζάνι αλεύριμουστάρδα...
Γευστική σούπα με τορτελίνια
Θέλετε να φάτε σούπα, αλλά θέλετε και το ζυμαρικό σας; Τότε ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή!Υλικά ( 6 μερίδες)1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκ...
Σπαγγέτι με σκόρδο, μανιτάρια και μπέικον
Υλικά για 4 μερίδες250 γρ. σπαγγέτι250 γρ. μανιτάρια4-5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες1 κ.γ. σκόρδο1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη1 κ.γ. ρίγανηΑλάτιΕκτέλ...
Ψητό κοτόπουλο με παρμεζάνα και πάπρικα
Υλικά για 4 μερίδες4 στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα, σε κομμάτια1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα2 κ.γ. πάπρικα1/4 φλ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις1/2 κ...