Υλικά για 4 άτομα

  • 700 γρ. χυλοπίτες (τουτουμάκια)
  • 3 κρεμμύδια ξερά, κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 250 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το αλάτι του, μέχρι να καραμελώσει και να αποκτήσει καφετί χρώμα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται αρκετό χρόνο, γύρω στα 20-25 λεπτά, αλλά και συχνό ανακάτεμα, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν σκούρο χρώμα και να βγουν στο τέλος τραγανά.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα με καυτό αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλοπίτες για 4-5 λεπτά, τις σουρώνουμε και, όπως είναι ζεστές, τις ανακατεύουμε με το γιαούρτι και το τυρί.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα κρεμμυδιού και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τοπικό, μικρό ζυμαρικό, όπως τα στριφτούδια ή τα φλομάρια.