Υλικά για 4 άτομα
- 700 γρ. χυλοπίτες (τουτουμάκια)
- 3 κρεμμύδια ξερά, κομμένα όπως στη χωριάτικη
- 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 250 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το αλάτι του, μέχρι να καραμελώσει και να αποκτήσει καφετί χρώμα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται αρκετό χρόνο, γύρω στα 20-25 λεπτά, αλλά και συχνό ανακάτεμα, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν σκούρο χρώμα και να βγουν στο τέλος τραγανά.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα με καυτό αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλοπίτες για 4-5 λεπτά, τις σουρώνουμε και, όπως είναι ζεστές, τις ανακατεύουμε με το γιαούρτι και το τυρί.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα κρεμμυδιού και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τοπικό, μικρό ζυμαρικό, όπως τα στριφτούδια ή τα φλομάρια.