Υλικά για 6 άτομα
Για το χυλό
- 1/2 κιλό αλεύρι, σταρένιο ή καλαμποκάλευρο
- 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 2 φλ. γάλα
- χλιαρό νερό, όσο πάρει για να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός
Για τη γέμιση
- 1 κιλό χόρτα (λάπατα, σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες, οποιοδήποτε άγριο χόρτο βρούμε στην αγορά)
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, σε ροδέλες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. γάλα
- χοντρό αλάτι
- πιπέρι
- έ.π. ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
- Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με χοντρό αλάτι και τα δουλεύουμε με το χέρι μας μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.
- Τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη φέτα, το πιπέρι και το 1/2 φλ. ελαιόλαδο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα 2 φλ. γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.
- Λαδώνουμε ένα ταψί ή το αλείφουμε με μισό ελαιόλαδο – μισό βούτυρο. Απλώνουμε μια πολύ λεπτή στρώση από το χυλό στον πάτο και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τα χόρτα. Σκεπάζουμε με ένα πολύ λεπτό στρώμα από το χυλό.
- Ψήνουμε για 1 ώρα στο φούρνο. Δέκα λεπτά προτού βγάλουμε την πίτα από το φούρνο, την περιχύνουμε με το 1/2 φλ. γάλα και την ψήνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Τips
- Αν θέλουμε μπορούμε, αντί για νερό, στο χυλό να βάλουμε τα υγρά που θα στραγγίξουν από τα χόρτα, αφού τα δουλέψουμε με το αλάτι.
- Ακόμη καλύτερα, στρώνουμε το χυλό στον πάτο όπως τον έχουμε ετοιμάσει, αλλά το χυλό που θα στρώσουμε στην επιφάνεια τον αραιώνουμε ελαφρώς με λίγο νερό από τα στραγγισμένα χόρτα.
- Το μυστικό της επιτυχίας είναι η πολύ λεπτή στρώση του χυλού, η οποία πρέπει να είναι σχεδόν διαφανής.