Υλικά για 6 άτομα

Για το χυλό

  • 1/2 κιλό αλεύρι, σταρένιο ή καλαμποκάλευρο
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. γάλα
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει για να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό χόρτα (λάπατα, σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες, οποιοδήποτε άγριο χόρτο βρούμε στην αγορά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, σε ροδέλες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. γάλα
  •  χοντρό αλάτι
  •  πιπέρι
  •  έ.π. ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με χοντρό αλάτι και τα δουλεύουμε με το χέρι μας μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.
  2. Τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη φέτα, το πιπέρι και το 1/2 φλ. ελαιόλαδο.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα 2 φλ. γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί ή το αλείφουμε με μισό ελαιόλαδο – μισό βούτυρο. Απλώνουμε μια πολύ λεπτή στρώση από το χυλό στον πάτο και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τα χόρτα. Σκεπάζουμε με ένα πολύ λεπτό στρώμα από το χυλό.
  6. Ψήνουμε για 1 ώρα στο φούρνο. Δέκα λεπτά προτού βγάλουμε την πίτα από το φούρνο, την περιχύνουμε με το 1/2 φλ. γάλα και την ψήνουμε μέχρι να απορροφηθεί.

Τips

  • Αν θέλουμε μπορούμε, αντί για νερό, στο χυλό να βάλουμε τα υγρά που θα στραγγίξουν από τα χόρτα, αφού τα δουλέψουμε με το αλάτι.
  • Ακόμη καλύτερα, στρώνουμε το χυλό στον πάτο όπως τον έχουμε ετοιμάσει, αλλά το χυλό που θα στρώσουμε στην επιφάνεια τον αραιώνουμε ελαφρώς με λίγο νερό από τα στραγγισμένα χόρτα.
  • Το μυστικό της επιτυχίας είναι η πολύ λεπτή στρώση του χυλού, η οποία πρέπει να είναι σχεδόν διαφανής.