Υλικά για 6 άτομα

  •  2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  •  3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  •  1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  •  1 1/2 φλ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  •  1 φλ. φρυγανιά, τριμμένη
  •  3 αυγά
  •  1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  •  1 κ.γ. ρίγανη
  •  1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  •  αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες, σε ένα ταψί, στους 200°C για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος.
  2. Αδειάζουμε τη σάρκα τους, τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, την πιέζουμε με ένα κουτάλι να βγάλει τα υγρά της και την αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη μελιτζάνα και σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  4. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφού κρατήσουμε στην άκρη 2 κουταλιές από τη φρυγανιά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  6. Λαδώνουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και απλώνουμε το μείγμα.
  7. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 45 λεπτά.

Τip

Ενας εναλλακτικός και πολύ νόστιμος τρόπος είναι να μην ψήσουμε τις μελιτζάνες αλλά να τις ψιλοκόψουμε και να τις σοτάρουμε στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.