Υλικά για 6 άτομα
- 3 ντομάτες, κομμένες όπως στη χωριάτικη
- 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα όπως στη χωριάτικη
- 3 πιπεριές, κομμένες όπως τη χωριάτικη
- 1 κ.γ. ρίγανη, τριμμένη
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κάππαρη
- 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα κρίθινα παξιμάδια
- χυμό από 3 ώριμες ντομάτες
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε μια χωριάτικη σαλάτα με τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τη ρίγανη, το μαϊντανό, την κάππαρη και τη φέτα. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Σπάμε τα παξιμάδια στο μπλέντερ. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το χυμό της ντομάτας, 1/2 φλ. ελαιόλαδο και αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μια λεπτή στρώση από το μείγμα των παξιμαδιών, αφού το στύψουμε με τα χέρια για να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά.
- Απλώνουμε επάνω του ομοιόμορφα τη χωριάτικη σαλάτα, αφού τη στραγγίσουμε και αυτή από τα περιττά υγρά της.
- Τελειώνουμε με μια στρώση από το μείγμα των παξιμαδιών.
- Ραντίζουμε καλά την επιφάνεια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200°C για περίπου 45 λεπτά.
Tip
Αυτή η συνταγή είναι ένας έξυπνος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τη χωριάτικη που μας περίσσεψε από την προηγουμένη. Σε αυτή την περίπτωση, η πίτα μας γίνεται ακόμη πιο νόστιμη.