Υλικά για 6 άτομα

  • 3 ντομάτες, κομμένες όπως στη χωριάτικη
  • 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 3 πιπεριές, κομμένες όπως τη χωριάτικη
  • 1 κ.γ. ρίγανη, τριμμένη
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κάππαρη
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρίθινα παξιμάδια
  • χυμό από 3 ώριμες ντομάτες
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε μια χωριάτικη σαλάτα με τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τη ρίγανη, το μαϊντανό, την κάππαρη και τη φέτα. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  2. Σπάμε τα παξιμάδια στο μπλέντερ. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το χυμό της ντομάτας, 1/2 φλ. ελαιόλαδο και αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μια λεπτή στρώση από το μείγμα των παξιμαδιών, αφού το στύψουμε με τα χέρια για να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά.
  5. Απλώνουμε επάνω του ομοιόμορφα τη χωριάτικη σαλάτα, αφού τη στραγγίσουμε και αυτή από τα περιττά υγρά της.
  6. Τελειώνουμε με μια στρώση από το μείγμα των παξιμαδιών.
  7. Ραντίζουμε καλά την επιφάνεια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200°C για περίπου 45 λεπτά.

Tip

Αυτή η συνταγή είναι ένας έξυπνος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τη χωριάτικη που μας περίσσεψε από την προηγουμένη. Σε αυτή την περίπτωση, η πίτα μας γίνεται ακόμη πιο νόστιμη.