Υλικά για 6 άτομα

  • 4 χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  • 1 κιλό μανιτάρια λευκά, σε φέτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κιλό ψωμί του τοστ (την ψίχα)
  • 250 γρ. πεκορίνο ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 4 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τα λουκάνικα χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να βγάλουν το λίπος τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη δύο λεπτά και μετά ρίχνουμε τα μανιτάρια.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Μόλις κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  5. Αλείφουμε ένα ταψί με τη μισή μαργαρίνη και το στρώνουμε με φέτες του τοστ. Απλώνουμε τη μισή γέμιση και σκεπάζουμε με άλλη μία στρώση ψωμί. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο της γέμισης, σκεπάζουμε πάλι με ψωμί και πασπαλίζουμε με το πεκορίνο.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα.
  7. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη μαργαρίνη. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Tips

  • Αντί για λουκάνικο μπορούμε να βάλουμε μπέικον.
  • Εχουμε τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσουμε με τα τυριά. Αντί για γραβιέρα, βάζουμε κασέρι ή οποιοδήποτε κίτρινο τυρί μάς βρίσκεται στο ψυγείο.