Υλικά
4 ½  φλιτζ. αλεύρι για ψωμί
½  φλιτζ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 ½ κ.γλ. αλάτι
½  φλιτζ. γάλα
¼  φλιτζ. νερό
¼  φλιτζ. βούτυρο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 σταφίδες
2 κρόκοι αυγών
2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα 2 φλιτζ. αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο. Το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.  Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μία ωραία ελαστική ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λαμαρίνα και ζυμώνουμε (περίπου 6-8 λεπτά) μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, για περίπου 1 ώρα. Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίζουμε τη σε δύο κομμάτια, ένα μεγαλύτερο για να φτιάξουμε το πρόσωπο και ένα μικρότερο για τα υπόλοιπα μέρη.
Ανοίγουμε με την ζύμη ένα τριγωνικό φύλλο με στρογγυλές γωνίες για να φτιάξουμε το πρόσωπο και το σκουφί του Άγιου Βασίλη.
Παίρνουμε το μικρότερο κομμάτι ζύμης και το χωρίζουμε στα δύο. Ανοίγουμε φύλλο στο σχήμα της φωτογραφίας για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε το μούσι. Με ένα ψαλίδι ή κόφτη πίτσας κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες όπως φαίνεται παρακάτω στη φωτογραφία.
Το τοποθετούμε με προσοχή πάνω στο πρόσωπο και στρίβουμε μία μία  τις λωρίδες.
Χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη ζύμη για να φτιάξουμε το μουστάκι, τη μύτη, το σκουφί, τη φούντα και το γείσο. Για να φαίνεται πιο όμορφο το σκουφί, το διπλώνουμε. Στα μάτια κάνουμε δυο σχισμές με το ψαλίδι και τοποθετούμε μέσα τις σταφίδες.
Τέλος, σε δύο διαφορετικά μπολ βάζουμε τους δύο κρόκους των αυγών. Στο ένα προσθέτουμε το κόκκινο χρώμα και αλείφουμε προσεκτικά το  καπέλο, τη μύτη και ελαφρά τα μάγουλα. Με τον άλλο κρόκο που αλείφουμε τον υπόλοιπο Άγιο Βασίλη για να γυαλίσει.
Στον φούρνο…
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτουμε χαλαρά την ζύμη με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα και… ο Άγιος Βασίλης είναι έτοιμος να εντυπωσιάσει στο γιορτινό σας Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!