Υλικά για 6 άτομα
- 500 γρ. μικρά ζυμαρικά (βίδες, πένες κτλ.)
- 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 100 γρ. απάκι, σε λεπτές φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 100 γρ. ντοματίνια
- 2 κ.σ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
- 100 γρ. κατίκι
- 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
- 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε φλοίδες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ώστε να γίνουν al dente, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απάκι, μαζί με τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη να μαλακώσουν, σβήνουμε με το ξίδι και τα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά.
- Ενσωματώνουμε το κατίκι, το δυόσμο, το ξύσμα και ανακατεύουμε εκ νέου προσεκτικά.
- Σερβίρουμε με τις φλοίδες γραβιέρας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέτουμε στη σαλάτα 2 κ.σ. ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί και μερικά καππαρόφυλλα.