Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. μικρά ζυμαρικά (βίδες, πένες κτλ.)
  • 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. απάκι, σε λεπτές φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 2 κ.σ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
  • 100 γρ. κατίκι
  • 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε φλοίδες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ώστε να γίνουν al dente, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απάκι, μαζί με τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη να μαλακώσουν, σβήνουμε με το ξίδι και τα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά.
  4. Ενσωματώνουμε το κατίκι, το δυόσμο, το ξύσμα και ανακατεύουμε εκ νέου προσεκτικά.
  5. Σερβίρουμε με τις φλοίδες γραβιέρας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip

Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέτουμε στη σαλάτα 2 κ.σ. ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί και μερικά καππαρόφυλλα.