Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. ροβίτσα (πράσινα μικρά φασόλια)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ολόκληρο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες μέτριες, σφιχτές, σε κυβάκια ή 10 ντοματίνια
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ή μυρώνια στην εποχή τους, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψητή και κομμένη σε κυβάκια

Για τη βινεγκρέτ

  • 4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα τύπου Dijon
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τη ροβίτσα για 5-6 ώρες, αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό.
  2. Τη στραγγίζουμε και τη βράζουμε σε άφθονο νερό, μαζί με το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης, μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 40 λεπτά. Πρέπει να «κρατάει» λίγο και να μη λιώσει.
  3. Τη στραγγίζουμε και πετάμε το φύλλο δάφνης και το κρεμμύδι.
  4. Σε μια βαθιά σαλατιέρα αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και αλατίζουμε.
  5. Βινεγκρέτ: Χτυπάμε τα υλικά σε βάζο που κλείνει καλά ώστε να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε με το μείγμα τη σαλάτα.