Υλικά για 6 άτομα
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. βούτυρο
- 500 ml γάλα
- 150 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
- κρόκοι από 6 αβγά
- ασπράδια από 10 αβγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μεμιάς όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβολιάσει. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει παχύρρευστη.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, περίπου 10 λεπτά. Ενσωματώνουμε τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να πετύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Τα ενσωματώνουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με την ξύλινη κουτάλα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για σουφλέ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Σερβίρουμε αμέσως, προτού προλάβει το σουφλέ να «καθήσει».
Tips
- Αντικαταστήστε τη γραβιέρα Νάξου με κάποια άλλη που σας αρέσει περισσότερο.
- Προσθέστε δενδρολίβανο ή θυμάρι τριμμένο, για τα αρώματά τους.