Υλικά για 6 άτομα

  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 500 ml γάλα
  • 150 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
  • κρόκοι από 6 αβγά
  • ασπράδια από 10 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μεμιάς όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο.
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβολιάσει. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει παχύρρευστη.
  3. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, περίπου 10 λεπτά. Ενσωματώνουμε τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να πετύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Τα ενσωματώνουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με την ξύλινη κουτάλα.
  6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για σουφλέ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  7. Σερβίρουμε αμέσως, προτού προλάβει το σουφλέ να «καθήσει».

Tips

  • Αντικαταστήστε τη γραβιέρα Νάξου με κάποια άλλη που σας αρέσει περισσότερο.
  • Προσθέστε δενδρολίβανο ή θυμάρι τριμμένο, για τα αρώματά τους.