Υλικά για 10 άτομα

  • 1 κιλό μπρόκολο, σε μπουκετάκια
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 4 πατάτες, μέτριες, σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 καρότα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 πράσα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια, ξερά, σε μεγάλα κομμάτια
  • 80 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 800 ml ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή ψυγείου, ή από βιολογικό κύβο)
  • 3 κ.σ. μπαχαρικά (καρδάμωμο, μοσχοκάρυδο, γλυκιά πάπρικα)
  • ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα
  • γιαούρτι, στραγγιστό, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • ή μερικές φέτες προσούτο Ευρυτανίας και μερικά κρουτόν
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά.
  2. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες για να τσιγαριστούν ελαφρώς.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσουν τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση μαζί με το ξύσμα του λεμονιού. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη.
  5. Σερβίρουμε με 1 κ.σ. γιαούρτι σε κάθε πιάτο ή με μια φέτα προσούτο που έχουμε ψήσει για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο και ψημένα κρουτόν.

Tip

Αν θέλουμε πιο ελαφριά γεύση, αντικαθιστούμε το βούτυρο με ίση ποσότητα ελαιόλαδου.